Za Jadran zajednička ponuda dva mirovinska fonda – PBZ Croatia osiguranje i Erste

In Osiguranja
pbz

Za kupnju 70,74 posto dionica crikveničkog Jadrana pristigla je jedna obvezujuća ponuda, a zajednički su je dala dva mirovinska fonda – PBZ Croatia osiguranje i Erste, koji su za te dionice ponudili 199,8 milijuna kuna, što je gotovo šest milijuna kuna više od početne cijene, te se obvezali na dokapitalizaciju od 200 milijuna kuna, objavio je u ponedjeljak CERP.

Danas je, naime, istekao rok za dostavu obvezujućih ponuda za kupnju 34.754.768 dionica Jadrana, što čini 70,74 posto temeljnog kapitala te hotelsko-turističke tvrtke te je održano i javno otvaranje obvezujućih ponuda.

Kako je objavio Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), za 70,74 posto dionica Jadrana u vlasništvu države pristigla je jedna zajednička obvezujuća ponuda, a dali su je dva društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima – PBZ Croatia osiguranje u svoje ime i za račun svojih obveznih mirovinskih fondova kategorije A i B, te Erste u svoje ime i za račun Erste Plavi obveznih mirovinskih fondova kategorije B i A te Erste Plavog Expert dobrovoljnog mirovinskog fonda.

Oni su za kupnju 70,74 posto dionica Jadrana ponudili cijenu od 199,84 milijuna kuna, što je oko 5,91 milijun kuna više od početne cijene (koja je iznosila 193,93 milijuna kuna).

Također, obvezali su se izvršiti i dokapitalizaciju u novcu iz vlastitih sredstava u iznosu od 200 milijuna kuna. Tu se dokapitalizaciju obvezuju izvršiti u roku od šest mjeseci od dana sklapanja ugovora o prodaji i prijenosu dionica Jadrana, a ne duže od šest mjeseci, navode iz CERP-a.

Inače, javni poziv za prodaju dionica crikveničkog Jadrana koje su u vlasništvu države i CERP-a objavljen je početkom studenoga prošle godine, a u tom je prvom krugu javnog prikupljanja ponuda CERP zaprimio 22 pisma namjere.

Ti su zainteresirani ulagači bili pozvani da predaju obvezujuće ponude, za što je rok prvotno bio 27. prosinca 2017. ali ga je CERP produžio do 15. siječnja ove godine, do 14,00 sati.

Tijekom trajanja poziva za podnošenje obvezujućih ponuda za kupnju Jadrana otkupljene su tri ponudbene dokumentacije, a dostavljena je jedna zajednička obvezujuća ponuda, navode iz CERP-a, najavljujući i da će njihove stručne službe u idućim danima izvršiti detaljnu analizu zaprimljene obvezujuće ponude.

Iz CERP-a izražavaju i “iznimno zadovoljstvo” što su, osim obvezujuće ponude za kupnju crikveničkog Jadrana, zaprimili i obvezujuće ponude za kupnju ostale tri tvrtke iz turističkog portfelja – Club Adriatic, Hotele Maestral i Hotele Makarska, “posebno imajući u vidu činjenicu da su ponude zaprimljene nakon nekoliko pokušaja neuspješnih prodaja unazad nekoliko godina”.

Naime, kako je objavljeno u prosincu prošle godine, za kupnju tri poslovna udjela odnosno stopostotni udjel u temeljnom kapitalu Cluba Adriatic pristigla je jedna obvezujuća ponuda, i to tvrtke Immo Invest Partner AG iz Švicarske, za 55,48 posto državnog udjela u Hotelima Makarska pristigle su dvije ponude – Valamar Riviere i Mesne industrije braća Pivac, a ponudu za 68,94 posto dionica dubrovačkog Hotela Maestral predao je češki J&T IB Capital Markets. (H)

You may also read!

dragan-kovacevic

Na 10. Danima hrvatskog pršuta u Zagrebu izabran najbolji pršut

Na desetom izdanju manifestacije Dani hrvatskog pršuta, koja se danas i sutra održava u Zagrebu u organizaciji Klastera hrvatskog

Read More...
Ljepote Istre utkane u gourmet monografiju

Ljepote Istre utkane u gourmet monografiju

Maistra Hospitality Group, vodeća hrvatska turistička kompanija u luksuznom segmentu ponude, predstavila je vrhunsku monografiju „OKUSI ISTRE / FLAVOURS

Read More...
Top of the Funds

Dodijeljene nagrade Top of the Funds za rezultate u 2023. godini

Povodom Svjetskog dana investicijskih fondova, u Hrvatskoj gospodarskoj komori uručene su godišnje nagrade Top of the Funds za poslovne

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design