Javno savjetovanje o iznosima boravišne pristojbe – minimalna povećanja za osobe, najveća za plovila

In Iz zemlje
brod

Ministarstvo turizma u četvrtak je na eSavjetovanju otvorilo javno savjetovanje o Uredbi o utvrđivanju visine boravišne pristojbe za 2018. godinu, a osim blagog povećanja boravišne pristojbe po osobi i noćenju, znatno veći iznosi nego do sada predlažu se za paušale i plovila.

Savjetovanje je za komentare otvoreno do 26. lipnja ove godine.

Uredbu o boravišnoj pristojbi koju plaćaju turisti za svako ostvareno noćenje, svake godine u ljetnim mjesecima donosi Vlada, kako bi se sektor mogao pripremiti za iduću turističku godinu.

Za ovu godinu, a tako je bilo tijekom više od zadnjih 15 godina, iznosi boravišne pristojbe koju turisti plaćaju po noćenju ovisno o razdobljima glavne, pred i posezone te izvan sezone, kao i prema razredu turističkog mjesta (A, B, C, D i ostala), kretali su se od najmanje 2 kune po osobi i noćenju do najviših 4 do 7 kuna u glavnoj sezoni.

Boravišnu pristojbu plaćaju i osobe u domaćinstvu koje pružaju ugostiteljske usluge smještaja po krevetu i kamp jedinici, kao i vlasnici kuća ili stanova za odmor koji to za sebe i članove obitelji mogu platiti u paušalnom iznosu, a neke su kategorije turista oslobođene tog plaćanja.

U paušalnom iznosu pristojbu plaćaju i vlasnici ili korisnici plovila za sebe i sve osobe koje noće na tom plovilu (nautičari), a pristojba ovisi o duljini plovila i vremenskom razdoblju.

Promjene po osobi i noćenju minimalne, za vlasnike kuća paušali isti, a za plovila iznosi znatno viši

U novom prijedlogu na javnom savjetovanju, najviši iznos boravišne pristojbe po osobi i noćenju u glavnoj sezoni povećava se za 1 kunu, odnosno sa 7 na 8 kuna, odnosno općenito raspon tog iznosa blago se povećava u odnosu na dosadašnje, pa se kreće od najmanjih 2,50 kuna izvan sezone u D i ostalim razredima turističkih mjesta (do sada je to bilo 2 kune), do 8 kuna u A razredu turističkog mjesta i u glavnoj sezoni.

Prema eSavjetovanju, za 2018. se predlaže da boravišna pristojba za osobe u domaćinstvu koje pružaju ugostiteljske usluge smještaja u domaćinstvu i seljačkom domaćinstvu bude od 150 do 300 kuna po krevetu i kamp jedinici, ovisi o koeficijentu razreda turističkog mjesta, i tu u odnosu na dosadašnje iznose nema nikakvih promjena.

Sve ostaje isto i za vlasnike kuća ili stanova za odmor koji boravišnu pristojbu za sebe i članove uže obitelji mogu platiti u paušalnom iznosu, koji se kreće od 30 do 60 kuna za dva člana, te uz to još od 12 do 25 kuna za svakog slijedećeg člana.

Najveće promjene u iznosima, i to znatne, vide se u paušalnim iznosima boravišne pristojbe koju plaćaju vlasnici ili korisnici plovila za sebe i za sve osobe koje noće na tom plovilu (nautičari). Kod plovila od preko 20 metara za jednu godinu to se povećava s dosadašnjih 1.700 kuna na 14.500 kuna, dok se za ista plovila do 8 dana predlaže paušal boravišne pristojbe od 950 kuna, a do sada je bio 600 kuna.

Velikih povećanja iznosa paušala boravišne pristojbe ima i za plovila od 15 do 20 metara, koja se ovisno o broju dana, od 8 do godine, kreću od 650 do 9.600 kuna, a do sada su bili od 400 do 1.500 kuna,

Veći iznosi paušala boravišne pristojbe predloženi su i za plovila 12 do 15 metara, kao i za ona manja od 9 do 12 odnosno od 5 do 9 metara.

Predloženo je i da se iznos dijela boravišne pristojbe koji se uplaćuje na posebni račun Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i koji se namjenski koristi za razvojne projekte i programe kreiranja novih turističkih programa u turistički nerazvijenim područjima, utvrđuje u iznosu kao i do sada, od 2,5 posto od ukupno uplaćenih sredstava na račun utvrđen propisima o prihodima za javne potrebe.

Krajem prošle godine predlagano je da se taj iznos poveća na 4,5 posto, ali se od toga sada očito odustalo, kao i od ranijih najava da će iznosi boravišne pristojbe za glavnu sezonu po noćenju biti od oko 20 kuna i da će je lokalne jedinice odnosno pojedina mjesta moći samostalno određivati Takvog čega u novom prijedlogu uredbe koji je na javnom savjetovanju nema. (H)

You may also read!

Dinko Lucić predsjednik Uprave PBZ-a i Zlatko Dalić

Izbornik Dalić i dalje brend ambasador PBZ Grupe i Premium Visa kartica

Zlatko Dalić i PBZ Grupa vjerno jedni uz druge. Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i predsjednik Uprave Privredne banke

Read More...
wallstreet

Na Wall Streetu novi rekordi, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, što se ponajviše zahvaljuje

Read More...
nafta

Cijene nafte iznad 83 dolara, u fokusu OPEC+

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 83 dolara pod utjecajem špekulacija da će vodeći proizvođači

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design