Kako suzbiti nasilje i uznemiravanje na radnom mjestu?

In Zaposlenost / plaće
Kako suzbiti nasilje i uznemiravanje na radnom mjestu

Pogledajte smjernice za zaštitu dostojanstva radnika i radnica

Nasilje u svijetu rada ugrožava dostojanstvo radnika i radnica, njihovu sigurnost, zdravlje i dobrobit. Nasilje na radnom mjestu ostavlja izrazito štetne posljedice na mentalno i fizičko zdravlje radnika ali i čitavih radnih kolektiva, stvara lošu radnu atmosferu i snižava kvalitetu obavljanja radnih zadataka.

Istraživanje provedeno na čak 2340 ispitanika i ispitanica iz 7 sektora rada pokazalo je da je ukupno 26,2% muškaraca i 36,6% žena doživjelo zlostavljanje, uznemiravanje ili mobing na radnom mjestu. Istovremeno, preko 90 % ispitanika koji su doživjeli neki od oblika nasilja i uznemiravanja to nikad nisu prijavili, između ostalog i zato što smatraju da to ne bi ništa promijenilo niti da bi počinitelji na kraju bili kažnjeni. S druge strane, oni koji prijave nasilje nezadovoljni su brzinom i ishodom postupka, a često se događa i da je žrtva koja podnese prijavu izložena daljnjem nasilju ili u konačnici odlazi s radnog mjesta na kojem je doživjela nasilje.

Preko 90% sudionika istraživanja nije prijavilo doživljeno nasilje i uznemiravanje

Spomenuto istraživanje provedeno je u sklopu projekta “Prema sprečavanju i iskorjenjivanju nasilja i uznemiravanja na radnim mjestima u Hrvatskoj” koji su proveli Nezavisni cestarski sindikat (NCS), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, uz financijsku podršku Norveškog fonda.

Na temelju rezultata istraživanja Nezavisni cestarski sindikat objavio je i publikaciju Za radna mjesta bez nasilja i uznemiravanja: smjernice za kolektivne ugovore i pravilnike za zaštitu dostojanstva radnika i radnica, namijenjenu predstavnicima radnika i poslodavaca.

Smjernice predstavljene u publikaciji donose niz mjera koje poslodavci i sindikati mogu uvesti na svojim radnim mjestima i tako doprinijeti borbi protiv nasilja i uznemiravanja na radnom mjestu – kroz kolektivne ugovore, pravilnike za zaštitu dostojanstva radnika i mjere zaštite na radu. Ponuđene mjere uključuju definiranje općih načela za suzbijanje nasilja, uvođenje edukacija i mjera informiranja, poboljšanje postupka zaštite dostojanstva radnika, praćenje provedbe mjera i načina njihova unapređenja kada je potrebno te druge mjere koje su detaljnije predstavljene u publikaciji.

“Mjere iz predloženih smjernica su tijekom provedbe projekta implementirane u nekoliko kolektivnih ugovora u poduzećima u kojima organizira Nezavisni cestarski sindikat. Nadamo se da će se takav trend nastaviti i u budućnosti, odnosno da će ove smjernice poslužiti predstavnicima i predstavnicama sindikata i poslodavaca u zajedničkim naporima da iskorijene nasilje i uznemiravanje na radnim mjestima”, poručili su iz Nezavisnog cestarskog sindikata.

Iz sindikata napominju i kako nasilje i uznemiravanje na radnom mjestu predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava i zato treba ozbiljno shvatiti brojne probleme na koje je istraživanje ukazalo, kao što su neprijavljivanje doživljenog nasilja i uznemiravanja, nezadovoljstvo radnika i radnica brzinom i ishodom postupka prijave, nepovjerenje u sustav, neinformiranost o postojanju pravilnika i imenovanim osobama za zaštitu dostojanstva, nedostatak podrške onima koji prijavljuju nasilje i njihova viktimizacija.

S druge strane, kada su na radnom mjestu postavljene jasne politike i prakse koje se dosljedno primjenjuju na sve, jasno je i svim sudionicima koja ponašanja su prihvatljiva, a koja nisu. Tako postavljene politike su dobra polazna točka za poboljšanje organizacijske kulture u smjeru poštivanja i uvažavanja svakog radnika i radnice, poručuju iz Nezavisnog cestarskog sindikata.

Smjernice možete preuzeti OVDJE.

radna mjesta

radna mjesta 3

You may also read!

tomislav-rados

Akademija kibernetičke sigurnosti HGK: Hrvatske tvrtke nedovoljno otporne na kibernetičke prijetnje

Svakih 14 sekundi u svijetu dogodi se ozbiljan kibernetički napad pa ne čudi da kibernetička sigurnost postaje kritični aspekt

Read More...
plenkovic i bernarda

U Varaždinskim Toplicama otvoren hotel Bernarda vrijedan više od 8 milijuna eura

U Varaždinskim Toplicama u subotu je otvoren Hotel Bernarda vlasnice poznate poduzetnice Bernarde Cecelja, a čemu je prisustvovao i

Read More...
wallstreet

Svjetske burze nestabilne, no Nasdaq dosegnuo rekordnu razinu

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo nesigurno jer se čini da središnje banke u svijetu neće smanjiti kamate

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design