Pčelari razgovarali s ministricom poljoprivrede o stanju u sektoru

In Krediti za poduzetništvo
pcele

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog pčelarskog saveza dogovorili su na zajedničkom sastanku daljnje aktivnosti u cilju jačanja pčelarskog sektora, priopćeno je u subotu iz Ministarstva.

Na sastanku s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković održanom u petak predstavnici Saveza izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, posebice izvanrednim mjerama pomoći za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica.

Zadovoljstvo su izrazili i gotovo 60-postotnim povećanjem pčelarske omotnice u okviru Strateškog plana Republike Hrvatske od 2023. do 2027., koja iznosi 28,5 milijuna kuna po godini provedbe.

Iz Ministarstva poljoprivrede najavili su pak dodatan iskorak u području nadzora, kontrole i praćenja kvalitete meda na tržištu, te u području promocije hrvatskog meda i tržišnog pozicioniranja pomoću „Nacionalne staklenke”.

Vezano za Pravilnik za držanje pčela, koji je izazvao brojne komentare u javnosti, ministrica Vučković najavila je da će razmotriti sve primjedbe i doraditi prijedlog.

Na sastanku su predstavljene i dodatne mjere koje će Ministarstvo poduzeti u cilju smanjenja rizika za pčele, uključujući nadogradnju Fitosanitarnog informacijskog sustava koji će pružiti detaljnije podatke o korištenju pesticida.

Odredbama Zakona o održivoj uporabi pesticida koji je stupio na snagu ove godine, profesionalni korisnici prije svakog tretiranja pesticidima opasnim za pčele i druge oprašivače moraju obavijestiti nadležnu udrugu pčelara i Hrvatski pčelarski savez, podsjeća Ministarstvo u priopćenju.

Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet potvrdio je Hini da su pčelari vrlo zadovoljni sastankom koji je potrajao gotovo pet sati i dodao da je Pčelarski savez predložio mjere za koje je ministrica Vučković obećala da će razmotriti mogućnost njihova provođenja

To su uvođenje naknade po košnici zbog oprašivačke funkcije pčela i njezine ugroženosti kao živog bića, i drugo, da se pčelarima otvori mjera 411, koja bi značila financiranje pčelarstva u omjeru 50 posto od pčelara i 50 posto od Europske unije. (H)

You may also read!

Ulaganje u djecu je ulaganje u buducnost

Ulaganja u djecu i mlade najvažnija su ulaganja za bolju budućnost

Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s časopisom „Gloria” organizirao je konferenciju „Djeca su naš najvažniji posao” s ciljem

Read More...
Lisinski-pbz

Održano svečano događanje PBZ grupe „Kad srca pjevaju“

Uručene donacije ukupnog iznosa 315.000 eura za bolju budućnost djece i mladih. U utorak je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

Read More...
sajam

Hrvatske prehrambene tvrtke na PLMA-inom međunarodnom sajmu u Amsterdamu

Na međunarodnom sajmu World of Private Label, koji se u organizaciji PLMA (Udruženja proizvođača privatnih robnih marki) održava u

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design