Konzum donirao uređaj za videonistagmografiju Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana

In DOP
konzum

Sredstva za donaciju ostvarena su iznimnim uspjehom Konzumovog projekta Zdravoljupci koji uskoro završava, a pokrenut je u cilju osvješćivanja djece i mladih, ali i odraslih, o važnosti uravnotežene prehrane i redovite konzumacije voća i povrća.

Prijeko potreban uređaj za videonistagmografiju, pretragu koja se koristi u dijagnostici i liječenju vrtoglavica, uručio je danas predsjednik Uprave Konzuma Slavko Ledić Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana. Donaciju u vrijednosti 230.945 kuna primili su ravnateljica Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana mr. sc. Vesna Bosanac, dr. med. i rukovoditelj Poliklinike za otorinolaringologiju doc. dr. sc. Siniša Maslovara, dr. med.

„Ova je donacija od ogromnog značaja za nas, ali isto tako i za naše brojne pacijente jer njome dobivamo novi, suvremeno koncipirani i unaprijeđeni videonistagmografski uređaj bez kojega je teško zamisliti pouzdanu dijagnostiku poremećaja ravnoteže. Dosadašnji uređaj star je jedanaest godina, potpuno je dotrajao i često neispravan pa je bilo krajnje vrijeme da ga zamijenimo te smo stoga iznimno zahvalni Konzumu na njihovoj velikodušnoj donaciji“, naglasio je doc. dr. sc. Siniša Maslovara, dr. med., rukovoditelj Poliklinike za otorinolaringologiju Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana.

„Poliklinika za otorinolaringologiju Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana jedan je od najpoznatijih centara za dijagnostiku i liječenje poremećaja ravnoteže na području Republike Hrvatske, u koji godišnje dolazi više od 700 pacijenata. Pritom više od 80 posto njih dolazi iz drugih županija, uključujući i one najudaljenije županije poput Dubrovačko-neretvanske ili Istarske, a ne samo Vukovarsko-srijemske. Zahvaljujući dr. Maslovari i cijelom njegovom timu naša je bolnica poznata i izvan Hrvatske po svojim postignućima na polju dijagnostike i posebice liječenja vrtoglavica metodama vestibularne rehabilitacije, a vjerujem da će im ovaj uređaj pomoći da granice u tome ponovno pomaknu“, istaknula je mr. sc. Vesna Bosanac, dr. med., ravnateljica Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana.

„Izuzetna mi je čast biti danas ovdje i uručiti donaciju predstavnicima vukovarske bolnice, a zadovoljstvo je još veće kad čujem koliko će im novi uređaj pomoći u svakodnevnom radu te doprinijeti još kvalitetnijoj dijagnostici i liječenju pacijenata. Društveno odgovorno djelovanje, osobito u lokalnim zajednicama u kojima poslujemo, uvijek je bilo i ostaje u fokusu Konzumovog poslovanja, s osobitim naglaskom na pomoći najugroženijim skupinama društva. Drago mi je što će ova donacija dodatno osnažiti ulogu Poliklinike za otorinolaringologiju u pomoći i podršci pacijentima iz cijele Hrvatske te se nadam da ćemo i ubuduće imati još prilika doprinijeti radu vukovarske bolnice, koja je za sve nas simbol nepokolebljive snage i borbe“, izjavio je Slavko Ledić, predsjednik Uprave Konzuma.

Uređaj za videonistagmografiju (VNG) omogućava bilježenje videozapisa pokreta oka koji se dobiva bez neposrednog kontakta, uporabom minijaturnih infracrvenih kamera visoke razlučivosti ugrađenih u prilagođene Frenzelove naočale male težine. Videozapis dobiven na taj način prebacuje se na medicinsko računalo opremljeno programom za njegovo promatranje, analizu i pohranu. Ta se metoda razvila iz potrebe za praćenjem i bilježenjem pokreta očiju u svim smjerovima, a ne samo jednodimenzionalnih, vodoravnih pokreta što je omogućavala klasična elektronistagmografija (ENG), dok se o stvarnim pokretima očiju moglo samo nagađati.

Prednost je videonistagmografije u odnosu na klasičnu elektronistagmografiju i u tome što omogućava istovremeno praćenje i analizu pokreta oba oka, a tijekom postupka se ne koriste elektrode, koje iziskuju dodatno vrijeme i financijska sredstva te često izazivaju nelagodu, osobito kod djece. Uređaj za videonistagmografiju uz to ne zahtijeva ni učestalo ponovno kalibriranje, a izbjegava se i potreba za posebnom zatamnjenom prostorijom te dodatnom opremom koja se u nju ugrađuje. Metoda je vrlo primjenjiva kao značajna pomoć liječnicima za dobivanje potpunije slike i točnije dijagnostike vrtoglavica, ali i kao rana pretraga. Pospješuje i kliničku edukaciju te razumijevanje neurofizioloških i neuromuskularnih pojava vezanih uz pokrete očiju te je stoga pogodna za većinu zdravstvenih ustanova.

Sredstva za donaciju videonistagmografa ostvarena su iznimnim uspjehom kampanje Zdravoljupci, kojom Konzum u razdoblju od 23. kolovoza do 12. studenog nastoji podići svijest djece i mladih, ali i odraslih, o važnosti redovite konzumacije voća i povrća i uravnotežene prehrane. U središtu programa vjernosti nalaze se simpatični plišani likovi koji su se mogli kupiti po posebnim akcijskim cijenama uz sakupljanje naljepnica tijekom kupnje u Konzumu. Brokula Branko, Češnjak Luka, Patlidžan Patrik, Mrkva Mirko, Banana Bela, Jagoda Jana i Kruška Klara brzo su osvojili srca djece diljem cijele Hrvatske, a tri su maskote danas nakon uručenja donacije posjetile najmlađe pacijente na Odjelu za pedijatriju vukovarske bolnice. Tamo su se fotografirale s mališanima i darivale im plišane igračke kako bi im barem malo uljepšale i olakšale boravak u bolnici.

You may also read!

Završeno natjecanje METRO Junior Top Chef

Završeno natjecanje METRO Junior Top Chef

Anđela Kurilj iz Turističko-ugostiteljske škole Split pobjednica METRO Junior Top Chefa. U velikom finalu natjecanja METRO Junior Top Chef, održanog

Read More...
wall

Svjetske burze pale treći tjedan zaredom, kamate Feda ostaju povišene

Na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer je sve jasnije da zbog povišene

Read More...
U fokusu klimatske promjene i utjecaj na rad

U fokusu klimatske promjene i utjecaj na rad

Ovogodišnji Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu koji se obilježava 28.travnja skreće pozornost na važnost osiguranja sigurnosti i

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design