Korona prepolovila izvoz cvijeća, uvoz pao za gotovo četvrtinu

In Izvoz
cvijece

Uvoz cvijeća u prvih sedam mjeseci ove godine pao je za 22 posto u odnosu na isto razdoblje lani (sa 7,6 milijuna eura na 5,9 milijuna), a izvoz je prepolovljen (s 521 na 261 tisuću eura). Posljedice su to korona krize koja je ozbiljno uzdrmala cvjećarstvo i preokrenula tržišne trendove po kojima je uvoz cvijeća prošle godine rastao za 25 posto u odnosu na 2018. (s 9,9 na 12,3 milijuna eura).

U ovoj poslovnoj godini cvjećare je pokosio lockdown zbog kojeg im je propala većina robe pa stoga sve nade polažu u povećanu potražnju za blagdan Svih svetih. Međutim, trenutna epidemiološka situacija im ni tu ne ide na ruku.

Inače, najviše uvozimo ruže (5,8 milijuna eura u 2019.), zatim rezano cvijeće za bukete (4,1 milijun eura) i krizanteme (995.000 eura). Standardno najviše uvozimo iz svjetske cvjećarske velesile Nizozemske, dok ostatak uvoza dolazi pretežno iz Italije, Slovenije i Njemačke.

Od ukupno 817.000 eura teškog izvoza cvijeća u 2019. velika većina odlazi na tržište Slovenije, a tako mršave brojke dugujemo činjenici da cvijeće u Hrvatskoj uzgajamo na samo 300 hektara površine.

Što se drugog najtraženijeg proizvoda za blagdan Svih svetih tiče – svijeća, njih smo u 2019. godini uvezli u vrijednosti od 7 milijuna eura (najviše iz Njemačke, Poljske i Mađarske), a u istom razdoblju smo izvezli 2 milijuna eura (najviše u Sloveniju, Grčku i Mađarsku).

U prvoj polovici ove godine uvoz svijeća pao je na 2,1 milijuna eura, a izvoz na 371.000 eura.

You may also read!

Wall-Street

Wall Street dosegnuo rekordne razine, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok

Read More...
EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

Europska komisija je pokrenula prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima kako bi prikupila njihova stajališta o mogućem smjeru

Read More...
Umjetna inteligencija i upravljanje radnicima

U Vijeću Europe dogovoren sporazum o umjetnoj inteligenciji

Ministri vanjskih poslova 46 zemalja Vijeća Europe u petak su dogovorili sporazum o korištenju umjetne inteligencije (AI). "Ovim novim sporazumom

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design