Povodom Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, održana je druga konferencija „Hrana bez otpada – put prema održivoj budućnosti Hrvatske” u organizaciji tvrtke METRO Hrvatska i Jutarnjeg lista. Konferencija je okupila vodeće stručnjake, donosioce odluka, poslovne zajednice, HoReCa sektora te nevladinih organizacija kako bi se sagledali dosadašnji pomaci i definirali novi koraci u smanjenju otpada od hrane u Hrvatskoj.
Na početku konferencija okupljenima se putem video poruke obratio David Vlajčič, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.
„Bacanje hrane je pojava koja sve više uzima maha u razvijenim društvima, zahvaljujući brzom i dinamičnom načinu života. Dionici u proizvodnji i potrošnji hrane, zajedničkim snagama trebaju podizati svijest da je ova pojava nepoželjna, iz etičkih, socijalnih, gospodarskih i ekoloških razloga te najvažnijeg – osiguranja dostatnih količina hrane za sve ljude. Rješavanje problema prekomjernog bacanja hrane i nedovoljnog doniranja hrane predstavlja izazov za sve zemlje Europske unije, pa tako i za Hrvatsku. Kroz nekoliko godina napravili smo značajne korake po pitanju podizanja svijesti i uređenju sustava doniranja hrane. Kontinuiranom komunikacijom i edukacijom svih dionika, a posebno potrošača, te ulaganjima u banke hrane nastavljamo zajedno raditi na smanjenju otpada od hrane”, izjavio je Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.
METRO je na globalnoj razini razvio strategiju smanjenja otpada od hrane koja se temelji na optimizaciji podataka, inovativnim rješenjima i partnerstvima. Kroz napredne sustave za predviđanje potražnje i upravljanje zalihama, dinamične modele cijena te suradnju s bankama hrane i digitalnim platformama, METRO osigurava da višak proizvoda bude odgovorno iskorišten i usmjeren prema zajednici, doprinoseći održivijem prehrambenom sustavu.
„Prošlogodišnje okupljanje pokazalo je koliko nas ova tema povezuje, a danas idemo korak dalje – analiziramo rezultate, razmjenjujemo iskustva i postavljamo temelje za konkretne akcije. U Hrvatskoj se svake godine baci više od 280.000 tona hrane, dok je cilj Europske unije da tu brojku do 2030. godine prepolovimo. To je velik izazov, ali i prilika. U METRO-u vjerujemo da samo suradnjom proizvođača, trgovaca, ugostitelja, institucija i građana možemo stvoriti održiviji prehrambeni sustav. Ova tema nije teret, nego prilika da budemo bolji – za gospodarstvo, zajednicu i okoliš“, izjavio je Tomislav Smolčec, predsjednik Uprave tvrtke METRO Hrvatska.
Program konferencije obuhvatio je niz stručnih prezentacija i rasprava. Na uvodnom predavanju Sanja Kolarić Kravar iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva predstavila je podatke o količinama bačene hrane i izazovima preciznog mjerenja, dok je Sanja Fresl prezentirala aktivnosti tvrtke METRO Hrvatska na području smanjivanja otpada od hrane. Rezultate istraživanja o navikama potrošača predstavila je Gordana Vujević Hećimović iz agencije Improve, nakon čega je uslijedila panel-rasprava „Hrana nije otpad: odgovornost počinje kod nas“ na kojoj su sudjelovali Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Vlatko Zovko, direktor nabave i ponude za svu prehranu u tvrtki METRO Hrvatska, Elena Wolsperger Dolezil, direktorica društveno odgovornog poslovanja i korporativnih komunikacija Dukata, Vesna Cetin Krnjević iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Helena Radić Bosanac, voditeljica korporativnih poslova kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju i BiH, te dr. sc. Dražen Knežević, direktor HAPIH-ova Centra za sigurnost hrane.
U drugom dijelu konferencije prof. dr. sc. Sandra Budžaki s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek govorila je o mogućnostima pretvaranja otpada u resurse, dok je završni panel „Inovacije koje mijenjaju pravila: digitalni alati u borbi protiv otpada“ okupio Antonia Matušana, autora aplikacije Crumbs, Gabrielu Filcu, cheficu riječkog restorana NEBO (Hilton Costabella), Katarinu Vrenc, cheficu zagrebačkog restorana Sopal te Bornu Bekera, direktora prihodovnih operacija u Biovegi.
Konferencija je zaključena kulinarskim iskustvom koje je osmislila Ana Grgić Tomić, chefica restorana Zinfandel’s koji je nositelj zelene MICHELIN zvjezdice zbog svoje posebne posvećenosti održivosti. Sudionici su imali priliku kušati Food Waste menu koji pokazuje kako se kreativnim receptima mogu iskoristiti svi dijelovi namirnica te kako se ostaci hrane mogu pretvoriti u vrhunska jela. Poseban naglasak stavljen je na korištenje plavog raka, invazivne vrste koja ugrožava bioraznolikost Jadranskog mora, čime se povezala vrhunska gastronomija i održivost.