Ministrica Tramišak uputila je danas povjerenici Ferreiri Zahtjev za dodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije

In Financije i gospodarstvo
eu

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uputilo je danas Europskoj komisiji Zahtjev za dodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije te je zatražilo isplatu predujma.

Serijom potresa od kojih se prvi dogodio 28. prosinca 2020. godine, a najsnažniji 29. prosinca 2020. godine magnitude 6,2 M s epicentrom 5 kilometara jugozapadno od grada Petrinje, prouzročena je velika šteta u javnom i privatnom sektoru na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije, Grada Zagreba te ostalih županija Republike Hrvatske.

Procijenjena vrijednost ukupne izravne štete prouzročene potresom, sukladno pravilima Europske unije, iznosi 41.633.410.427 HRK (5.508.740.811 EUR ) što čini 10,21 % BND-a (bruto nacionalnog dohotka) Hrvatske i više je od 0,6 % BND-a Republike Hrvatske tj. minimalne vrijednosti izravne štete kako bi se ista mogla proglasiti elementarnom nepogodom velikih razmjera. Hitne mjere za koje se mogu dobiti sredstva iz Fonda su:

  • vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u energetskom sektoru, u području vodoopskrbe, upravljanja otpadnim vodama, telekomunikacija, prijevoza, zdravlja i obrazovanja;
  • pružanje privremenog smještaja i financiranje službi spašavanja, radi pokrivanja potreba pogođenog stanovništva;
  • osiguravanje preventivne infrastrukture i mjera zaštite kulturne baštine;
  • čišćenje područja pogođenih katastrofom, uključujući prirodna područja, u skladu s, kad je to primjereno, pristupima utemeljenima na ekosustavima te hitno obnavljanje pogođenih prirodnih područja kako bi se izbjegli neposredni učinci erozije tla.

Sukladno regulativi Europske unije pogođena država Europskoj komisiji može podnijeti zahtjev za dobivanje pomoći iz Fonda solidarnosti Europske unije (u daljnjem tekstu: EUSF) najkasnije dvanaest tjedana nakon nastanka prve štete prouzročene nepogodom.

Vlada Republike Hrvatske zadužila je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine za koordinaciju međusektorske suradnje u okviru procesa procjene ukupne štete. Metodologija izračuna ukupne izravne štete temeljila se na pravilima EUSF-a i metodologiji Svjetske banke.

Temeljem izračuna ukupne izravne štete, izrađen je Zahtjev za dodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije, koji je danas ministrica Nataša Tramišak uputila povjerenici Europske komisije Elisi Ferreiri.

„S obzirom na to da procijenjena šteta iznosi 10,21% bruto nacionalnog dohotka i čini proglašenu elementarnu nepogodu nepogodom velikih razmjera, danas smo uputili zahtjev za dodjelu sredstava iz EU Fonda solidarnosti te očekujemo isplatu predujma do sredine ove godine.“, istaknula je ministrica Tramišak.

You may also read!

Predstavnici PBZ-a i Yellow Submarinea

PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine

Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent

Read More...
marija-sculac

Digitalna transformacija i pametna rješenja za grad po mjeri čovjeka

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika

Read More...
Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design