Ministrica Vučković i poljoprivrednici o izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu

In Porezi / zakoni
poljoprivreda

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u subotu je razgovarala s članovima Hrvatske poljoprivredne komore o izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a sastanak je održan na OPG-u Antuna Vrakića u Siču, u Brodsko-posavskoj županiji.

Nakon sastanka ministrica Vučković je istaknula da je “postignuto razumijevanje” za veće povezivanje ratarske i stočarske proizvodnje u Slavoniji koja je kičma hrvatske poljoprivredne proizvodnje.

Vezano uz Zakon o poljoprivrednom zemljištu, ministrica je rekla da on, uz ekonomsku, nastoji uvažavati i socijalnu i demografsku komponentu.

Na sastanku je istaknuto i da je ratarska proizvodnja u Hrvatskoj posljednjih godina ostvarila velike pomake povećavanjem prinosa, a sudionici sastanka složili su se da je potreban bolji nadzor korištenja poljoprivrednog zemljišta kako bi ono bilo u funkciji proizvodnje i života na selu.

“Da je ova tematika jednostavna, bila bi do sada već riješena. Slažemo se svi da sva poljoprivredna gospodarstva koja su u nepovoljnim uvjetima opstala treba sačuvati. Saslušala sam i kritike koje ću sa svojim timom već u ponedjeljak razmotriti”, rekla je ministrica Vučković.

Antun Vrakić upozorio je da se 30 godina selo osipa te da veličina gospodarstva ne smije biti upitna.

“Trideset godina nismo riješili osnovu poljoprivrede, a to je poljoprivredno zemljište. Naš je cilj da se novim zakonom sačuva svaki poljoprivredni proizvođač – bio on s pet ili s trideset krava. Na dobrom smo putu. Veličina gospodarstva ne smije biti upitna, ona ne smije ići prema dole, samo da napreduje i da mi povećavamo proizvodnju”, rekao je Vrakić i upozorio da Hrvatska nema za vlastite potrebe dostatnu poljoprivrednu proizvodnju.

Međutim, dodao je, ima prostora za povećanjem proizvodnje na površinama koje su trenutno izvan sustava poljoprivredne proizvodnje, primjerice u Brodsko-posavskoj županiji.

“Nekad je korišteno 105.000 hektara državnog i privatnog poljoprivrednog zemljišta. U Arkod je upisano 65.000 hektara od kojih je više od 10.000 hektara neobrađeno. To znači da je u ovoj županiji više od 50.000 hektara, većinom privatnog poljoprivrednog zemljišta, neobrađeno. To je veliki potencijal proizvodnje i opstanka, ali i povratka naših koji su otišli trbuhom za kruhom”, rekao je Vrakić podsjećajući da domaća poljoprivreda mora biti uređena i može osigurati uvjete za život kao i primjerice poljoprivreda u Austriji.

Vučković: Domaći sustav zaštite je učinkovit

Na zamolbu novinara ministrica Vučković je komentirala i otkrića Europola vezano za lažne deklaracije na mesu koje je bilo deklarirano kao teletina, a u s tvari je bilo konjsko meso.

“U Hrvatskoj do sada nije utvrđen ni jedan gram lažno deklariranog mesa”, odgovorila je Vučković dodajući da je Hrvatska bila pod mjerom nadzora, ali da je Europol za sada imao upite vezane uz konjske putovnice.

Prema njezinim riječima, lažno deklarirano meso otkriveno je u tri zemlje Europske unije, a u još nekoliko istraga još traje.

Vezano uz sigurnost hrane novinari su ministricu zamolili za komentar i učestalih povlačenja prehrambenih proizvoda s tržišta.

“Povlačenje je intezivirano zbog otkrića etilen-oksida u različitim proizvodima”, rekla je ministrica i potvrdila da je posljednjih tjedana povećan broj slučajeva, ali i podsjetila da je na razini EU broj slučajeva povučenih proizvoda zbog etilen-oksida u porastu od kraja 2020.

Prema njenim riječima, na razini Europske unije usuglašeno je stajalište da će se s tržišta povući svi proizvodi u kojima je aditiv u kojem je pronađen etilen oksid.

To se odnosi i na proizvode u kojima do sada nije pronađen etilen oksid, ali sadrže aditiv u kojem je pronađen etilen-oksid.

Ministrica je ustvrdila da je domaći sustav zaštite učinkovit.

“U monitoring ulažemo 27 milijuna kuna, a 32 milijuna, ako računamo monitoring školjkaša. Državni inspektorat na sedam graničnih postaja pregledao je 39.900 pošiljaka. EU nam sada sufinancira 17 programa”, rekla je ministrica Vučković i pozvala građane da kupuju domaće poljoprivredne proizvode koji su dokazano “ekstra kvalitete”. (H)

You may also read!

wall

Na Wall Streetu novi rekordi, europske burze oštro pale

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, zahvaljujući snažnom rastu cijena

Read More...
benzin

Procjene o opskrbi podigle cijene nafte iznad 83 dolara

Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima 83 dolara budući da su procjene o nedostatnoj opskrbi pred

Read More...
turizam

Hrvati na putovanja potrošili 2,6 mlrd eura

Stanovnici Hrvatske u 2023. su na višednevna putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu potrošili gotovo 2,2 milijarde eura, a na

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design