Ministrica Vučković u Opuzenu i o udruživanju poljoprivrednika u proizvođačke organizacije

In Porezi / zakoni
Vučković

Ministarstvo poljoprivrede radi na izradi novog akta u području proizvođačkih organizacija, a cilj je olakšati udruživanje proizvođača, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja se u utorak u Opuzenu sastala s predstavnicima više gradova i općina s tog područja.

Ministrica Vučković je s predstavnicima gradova Opuzena, Metkovića i Ploča te općina Slivno, Kula Norinska, Pojezerje i Zažablje, kao i s desetak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s tog područja uz ostalo razgovarala o financiranja lokalnih projekata, strategiji razvoja poljoprivrede, planu raspolaganja i upravljanja poljoprivrednim zemljištem na tim područjima te udruživanja poljoprivrednika u proizvođačke organizacije, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

“Ministarstvo poljoprivrede aktivno radi na izradi novog podzakonskog akta u području proizvođačkih organizacija. Cilj je olakšati udruživanje proizvođača i kapacitiranje sa svrhom kvalitetnije pripreme prije javljanja na natječaje za mjere Programa ruralnog razvoja i korištenja financijskih sredstava za njihov rad. Naglasak će biti na stvaranju sektorskih organizacija kao modela uspješnih organizacija koje integriraju temeljnu proizvodnju, proizvodnju sirovine te preradu i/ili trgovinu. Povezivanje i udruživanje pravi je način za rast i razvoj, pa tako potičemo udruživanja primarnih proizvođača u proizvođačku organizaciju pomoću mjere 9”, istaknula je ministrica poljoprivrede.

Po podacima Ministarstva, u Hrvatskoj trenutno djeluje 17 priznatih proizvođačkih organizacija u 8 različitih sektora, a ukupno broje 700 članova.

Proizvođačka organizacija kojoj je odobren poslovni plan na početku rada može koristiti potpore kroz mjeru 9 “Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija”, a članovi proizvođači pojedinačno mogu ostvarivati dodatne prednosti prilikom prijave na neke druge mjere Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.

Tijekom radnog sastanka u Opuzenu razgovaralo se i o planovima raspolaganja poljoprivrednim zemljištem gradova Opuzena, Metkovića i Ploča te općina Slivno, Kula Norinska, Pojezerje i Zažablje, kao i o razvoju lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) kroz turizam.

Ministarstvo pritom u priopćenju prenosi da je s krajem siječnja ove godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bilo aktivno ukupno 8.035 OPG-a, od kojih njih 80 ima registriranu jednu ili više dopunskih djelatnosti, pri čemu njih 18 ima registriranu dopunsku djelatnost pružanja ugostiteljskih usluga u objektima, još devet OPG-ova ima evidentiranu dopunsku djelatnost pružanja turističkih usluga, a četvero od njih ima registrirane obje djelatnosti.

Po podacima Ministarstva, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je kroz tip operacije 6.2.1. “Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti” odobreno 25 projekata u iznosu od gotovo 9,3 milijuna kuna, od toga za ulaganja u turizam u ruralnom razvoju 24 korisnika u iznosu 8,9 milijuna kuna. Kroz tip operacije 6.4.1. “Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima” odobrena su tri projekta u iznosu od 2,7 milijuna kuna, pri čemu su za ulaganja u turizam u ruralnom razvoju odobrena dva projekta u iznosu 1,8 milijuna kuna.

U priopćenju se uz ostalo navodi i kako je u općini Dubrovačko primorje jedna od važnih tema razgovora bila izgradnja vodoopskrbnog podsustava Majkovi i Dubravica, ukupne duljine 5250,06 metara, a u cilju osiguranja redovite vodoopskrbe kvalitetnom pitkom vodom stanovnicima naselja što nadalje omogućava povećanje životnog standarda stanovništva.

Nakon sastanaka u općini Dubrovačko primorje i Opuzenu, ministrica Vučković je posjetila Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, a razgovaralo se o zajedničkim projektima Instituta i Ministarstva poljoprivrede, koje se temelje na provedbi višegodišnjih monitoringa za praćenje stanja stokova te ciljanih kratkoročnih ili višegodišnjih studija koje se provode po potrebi, kao i budućim istraživačkim projektima važnima za ribarstvo. (H)

You may also read!

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Vođe su zabrinuti zbog nedostatka razumijevanja, poslovne strategije te nedovoljne količine podataka i pripremljenosti za regulaciju; dok su primarni

Read More...
IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA potiče sve kupce koji posjeduju VARMFRONT prijenosni punjač od 10 000 mAh (broj modela E2038) s oznakom datuma

Read More...
Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27. srpnja na zadarskoj rivi, najavljeno

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design