Na Pušipel u Međimurje

In Sajmovi i izložbe
Na Pušipel u Međimurje

20. Urbanovo, festival vina, održano je od 17. do 19. svibnja u Štrigovi u Međimurju u sklopu kojeg je održan i 11. Festival Pušipela. Nastupila su 24 vinara i 12 izlagača vinarsko-vinogradarske opreme.

Kao gosti bili su Agronomski fakultet i grupa Lendwines iz Slovenije u kojoj su mladi lendavski vinari Bojan Kulčar, Simon Vuk i Peti Laller.

Nakon ocjenjivanja šampion u kategoriji vina redovite berbe je Pušipel Mađerka 2018. obitelji Cmerčnjak iz Svetog Urbana šampion pjenušaca je Penina Šipon Brut 2017. Egona Krampača iz Gornje Bistrice iz Slovenije.

U kategoriji ostlih sorata kod predikatnih vina šampion je Graševina, izborna berba prosušenih bobica 2015. Branimira Jakopića iz Železne gore a u kategoriji redovite berbe Chardonnay 2018. vinarije Matočec iz Đurđevca.

Branimir Jakopić već dugo dobiva nagrade u zemlji i u svijetu. Na najvažnijem ocjenjivanju vina u svijetu, Decanter u Londonu 2017. dobio je zlato za Graševinu koja je pobijedila i ove godine na Urbanovu. Jakopićev Pušipel Prestige 2015. bio je prošle godine šampion i u Gornjoj Radgoni u Sloveniji u kategoriji predikatnih vina.

Jakopić ima 14 hektara vlastitih vinograda a sa još 2,5 hektara otkupljuje grožđe. Osim Pušipela i Graševine tu su i Sauvignon, Ranjski rizling, Silvanac zeleni, Muškat žuti i Couvee Cabernet Sauvignon, Shirah i Merlot. Obitelj Jakopić u kuriji Terbotz u restoranu priprema autohtona međimurska jela, meso iz tiblice, kosanu mast, pretepenu juhu, turoš (suhi sir s paprikom), međimursku gibanicu( orasi, mak, sir i jabuka) i druga jela. Dva dana nakon Urbanovog stigle su vijesti iz Londona. Na ovogodišnjem Dekanteru Jakopić je dobio srebro za Graševinu kasnu berbu 2012., 92 boda i za Pušipel Classic 2016., 93 boda.

Dobre vijesti stigle su iz Londona i u vinariju DGA Pjenušci iz Štrigove. Pjenušac Sibon Brut dobio je srebro i postigao 93 boda a Sibon Extra Brut sa 88 boda postao je brončan.

Kušalo se i vina Dvanajščak – Kozol, Preiner, Cmerčnjak, Turk, Kocijan, Kerman, Tomšić, Horvat, Nemec, Solum, Munđarov brijeg, Kojter, Podrum Štrigova, Novak Alojz, Novak Boris, Lovrec, Knehti Medenjak, Hažić, Štampar, Kunčić i Kossi.

Predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurja “Hortus Croatiae” David Štampar je među ostalim rekao: “Ove godine naglasak smo dali i na učenje Rudolfa Steinera te ukazivanje na važnost ekološe i bio dinamičke proizvodnje.”

Dani otvorenih podruma u Međimurju održani su 24. i 25. svibnja tijekom kojih su brojni vinoljupci posjetili pojedine vinarije.

Pripremio Tomislav Radić

You may also read!

Tonći Glavina

Hotelski sektor ulazi u sljedeću sezonu s optimizmom, a za jačanje konkurentnosti ključno je potaknuti veća ulaganja u nove kapacitete koja osiguravaju veću dodanu vrijednost i održivost hrvatskog turizma

Hotelski sektor izuzetno je zadovoljan ostvarenim rezultatima ove turističke godine i visokom popunjenošću te optimistično gleda na sljedeću sezonu,

Read More...
Od izvora do mora 2024_Ranko Šuvar CROPIX_3

Obilježen završetak ovogodišnjeg izdanja projekta ‘Od izvora do mora’

Simboličnom sadnjom na lokaciji Turističko-edukativni centar Novo Čiče u Velikoj Gorici, obilježen je završetak ovogodišnjeg izdanja projekta Od izvora

Read More...
Svega oko 15 posto hrvatskih tvrtki izvozi, ali one zapošljavaju 51posto privatnog sektora

Svega oko 15 posto hrvatskih tvrtki izvozi, ali one zapošljavaju 51 posto privatnog sektora

U Hrvatskoj samo oko 15 posto poduzeća izvozi, a istovremeno ta baza poduzeća zapošljava više od polovice svih radnika

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design