Na sajmu CroAgro predstavljen projekt Moja digitalna svinja

In Sajmovi i izložbe
svinje

Na Zagrebačkom velesajmu u petak je na međunarodnom sajmu poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije CroAgro predstavljan projekt Moja digitalna svinja, odnosno digitalna platforma GoAgro koja je startala u rujnu i putem koje je moguće investirati u digitalnu svinju, odnosno prvi svjetski PigNFT.

Riječ je o projektu koji su pokrenule tvrtke Agroporc, te IT kompanije Beyondi i Blok Be, a podršku su mu dali vrhunskih hrvatski sportaši – veslač Damir Martin, tenisač Borna Gojo i najtrofejniji kondicijski trener Pero Kuterovac, koji su već investirali u projekt.

Na platformi GoAgro građani -ulagači putem blockchain tehnologije, mogu investirati u budućnost proizvodnje hrane u Hrvatskoj. Prvi projekt koji je krenuo na platformi GoAgro je prodaja Pig NFT-a, tvrtke Agroporc koja se bavi proizvodnjom svinja.

Radi se o projektu Moja digitalna svinja – jedinstvenome projektu te vrste koji digitalizacijom želi transformirati poljoprivredu, odnosno učiniti je učinkovitijom i konkurentnijom.

Planom je predviđeno da se u pet faza izda ukupno 240.000 PIG NFT-a, s rokom transformacija iz digitalne u stvarnu proizvodnju od 900 dana od prodaje svake pojedine faze. Investirani novac iskoristit će se za pokretanje proizvodnji na farmama tvrtke Agroporc, i to na farmi Stanci Petrinja, te Breštanovci u općini Crnac.

“Ovo je svjetska inovacija koja je nakon hrvatske promocije u rujnu prezentirana na stranicama najprestižnijih hrvatskih i svjetskih medija (Forbes, SWI,ABC….) kao jedinstveni projekt tokenizacije realnog gospodarskoga sektora”, kazao je vlasnik tvrtke Agroporc i vlasnik digitalne platforme GO Agro za projekte u Hrvatskoj Krešimir Kuterovac.

Vjeruje da ta poljoprivredna priča može zaživjeti u Hrvatskoj te pomoći razvoju proizvodnje hrane.

“Današnja podrška vrhunskih hrvatskih sportaša od izuzetne nam je važnosti jer će pomoći našem projektu da se za njega čuje diljem svijeta, a ujedno će potaknuti promociju hrvatske poljoprivrede i proizvodnje hrane”, izjavio je Kuterovac na konferenciji za novinare.

Nedovoljna proizvodnja domaće hrane

Kuterovac je ponovio kako je najveći hrvatski problem nacionalne sigurnosti nedovoljna proizvodnja hrane jer proizvodimo tek oko 50 posto naših potreba.

“Sadašnji sustav opskrbe hranom i sigurnosti postao je vrlo nestabilan, zato smo učinili iskorak kako bi se na alternativan i digitalan način pobrinuli za vlastitu budućnost osiguravajući proizvodnju kvalitetne hrane na drukčiji revolucionarni način”, rekao je Kuterovac.

Uvjeren je, kako je kazao, da će putem GoAgro platforme omogućiti građanima direktno sudjelovanje u projektima investiranja u proizvodnju hrane i to kroz izravnu povezanost s proizvođačima.

Kuterovac je iznio podatke kako je od ulaska Hrvatske u EU, 2013. godine, fizički obujam hrvatske poljoprivredne proizvodnje manji za 8,8 posto dok su potpore tri puta veće nego kada smo ušli u EU.

Pritom je deficit prehrambene bilance čak 1,4 milijarde eura. Hrvatska, kako je rekao, kroz potpore troši 1,4 milijarde eura godišnje, a po produktivnosti rada smo na 30 posto prosjeka EU-a.

Dajući podršku projektu Martin, Gojo i Kuterovac su kazali kako vjeruju da su upravo vrhunski sportaši dobar primjer koji može pokazati smjer kako je važno ulagati u domaću proizvodnju hrane.

Podrškom ovom projektu, kako su istaknuli, pokazuju povjerenje u hrvatsku proizvodnju hrane, u njenu kvalitetu i budućnost. (H)

You may also read!

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Pregovarački timovi na čelu s gospodinom Mirkom Habijancem, predsjednikom HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG), i gospođom Jasenkom Vukšić,

Read More...
Rimac Nevere

Prvi hrvatski kupac preuzeo isporuku Rimac Nevere

Cijenjeni neurokirurg dr. Branko Škovrlj koji živi u New Jerseyju postao je ponosni vlasnik hiperautomobila s hrvatskim potpisom. Rimac Nevera

Read More...
Aleksandra Grigić

Hrvatski duhani, dio BAT grupacije u novu proizvodnu sezonu idu s povećanjem proizvodnje duhana, interes proizvođača je velik

Nešto više od mjesec dana do kraja ugovaranja nove proizvodne sezone, Hrvatski duhani, dio BAT grupe, imaju ugovoreno 16

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design