Izloženost riziku od raka na radnim mjestima u Europi

In Zdravlje
Izloženost riziku od raka na radnim mjestima u Europi

Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA) objavila je prve nalaze Istraživanja o izloženosti radnika čimbenicima rizika od raka (WES) u Europi, koje je provedeno na tisućama radnika u šest država članica EU-a kako bi se dobili točni podaci koji mogu doprinijeti prevenciji raka na radu.

Istraživanje o izloženosti radnika faktorima rizika od raka (WES) u Europi ima za cilj pružiti aktualne i pouzdane podatke o izloženosti radnika rizicima koji mogu dovesti do ove bolesti. Rak je jedan od najvećih zdravstvenih izazova s kojima se suočavaju europska radna mjesta, a anketa je temeljni alat za rješavanje ovog problema. Putem WES-a, EU-OSHA želi doprinijeti prevenciji, podizanju svijesti i kreiranju politike, u konačnici pomažući u borbi protiv raka na radu.

Istraživanjem su obuhvaćeni i radnici koji inače ne bi bili obuhvaćeni, kao što su samozaposleni ili zaposleni u mikro i malim organizacijama, u svim vrstama zanimanja. Ova studija svakako će doprinijeti poboljšanju preventivnih mjera i ažuriranju politika utemeljenih na dokazima.

Procjenjuje se da godišnje, karcinogeni pridonose gotovo 100.000 smrtnih slučajeva uzrokovanih rakom na radu. Za rješavanje ovog problema na radnom mjestu temeljno je imati aktualne i pouzdane podatke o izloženosti radnika rizicima koji mogu dovesti do bolesti. WES je razvijen kako bi se procijenila vjerojatna izloženost radnika 24 poznata čimbenika rizika od raka, koji uključuju industrijske kemikalije, tvari i smjese nastale procesima te fizičke čimbenike rizika.

Najčešće identificirane vjerojatne profesionalne izloženosti bile su sunčevo ultraljubičasto (UV) zračenje, emisije ispušnih plinova dizelskih motora, benzen, kristalni silicij koji se može udisati (RCS) i formaldehid. Istraživanje je također razmatralo osobe koje su bile višestruko izložene tijekom zadnjeg radnog tjedna prije istraživanja, što znači izloženost najmanje dvama čimbenicima rizika od raka, koji se ne moraju nužno pojaviti u isto vrijeme ili kroz isti radni proces. Podaci pokazuju da je više od 60% radnika u djelatnostima vađenja ruda i kamena te u građevinarstvu imalo višestruku izloženost.

Upitnici su primijenjeni na osobe u dobi od 15 ili više godina, koje rade u svim sektorima gospodarske aktivnosti u Njemačkoj, Irskoj, Španjolskoj, Francuskoj, Mađarskoj i Finskoj. Istraživanje je uspjelo prikupiti 24.402 valjana intervjua za analizu. Informacije iz studije mogu podržati moguće buduće prijedloge izmjena i dopuna Direktive o kancerogenim, mutagenim i reproduktivno toksičnim tvarima te unaprijediti mjere sigurnosti i zdravlja na radu Europskog plana za pobjedu protiv raka . Štoviše, može poboljšati prevenciju bolesti povezanih s radom, posebice raka, što je jedan od ključnih ciljeva EU Strateškog okvira za sigurnost i zaštitu na radu za razdoblje 2021.-2027.

Rezultati ankete bit će objavljeni u različitim fazama. Prva otkrića predstavljena su po prvi put tijekom konferencije ‘Prevencija raka povezanog s radom’ koja je održana 20. i 21. studenog ove godine u Madridu. Događaj je dio Mape puta o karcinogenima, inicijative koja će također imati koristi od podataka koje pruža WES, budući da podiže svijest o rizicima izloženosti karcinogenima na radnom mjestu i razmjenjuje dobre prakse između tvrtki i organizacija.

Iako Hrvatska nije bila obuhvaćena provedbom oog istraživanja, ne znači da opasnosti, pojava i posljedica nema. Svakako bi bilo korisno i potrebno da vladini resori rada i zdravstva , s drugim dionicima, uključivo poslodavcima i sindikatima pristupe analizi stanja i problema rizika povezanih s rakom na radu, te utvrđivanju i provedbi učinkovitih mjera prevencije i zaštite.

Vitomir Begović

You may also read!

Nestlé

Nestlé financijski izvještaj za 2023. bilježi stabilan organski rast od 7,2%

Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je: „Dosad nezabilježena inflacija, do koje je došlo u posljednje dvije godine,

Read More...
Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio je donaciju u iznosu od 29.012,50 eura kojom je izgradio i opremio

Read More...
King Harmony

King Harmony osvojio srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, Ledo nagrađen i za najbolje tehničko rješenje

Na godišnjoj konferenciji Međunarodnog udruženja proizvođača sladoleda, King Harmony osvojio je srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, a Ledo je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design