Na svjetskim burzama oprez, na Wall Streetu novi rekordi

In Vijesti iz svijeta
Wall street

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno zbog usporavanja oporavka svjetskog gospodarstva, pri čemu su na američkim tržištima S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli nove rekordne razine.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,2 posto, na 35.369 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,6 posto, na 4.535 bodova, a Nasdaq indeks 1,6 posto, na 15.363 boda.

Rekordni dosezi S&P 500 i Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuju rastu cijena dionica velikih tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Amazon.com i Alphabet, kojima najviše odgovara okruženje s niskim kamatnom stopama.

„Tehnološki sektor pokazao se otpornim na udarce. To je anti-covid sektor u kojemu želite biti ako očekujete neizvjesnost u vezi pandemije ili sporog rasta gospodarstva”, kaže Mike Mullaney, direktor u tvrtki Boston Partners.

No, na tržištima vlada oprez jer većina makroekonomskih podataka ukazuje na usporavanje oporavka najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize.

Već dulje vrijeme tržišta rastu na temelju golemih monetarnih poticaja, pa se ulagači nadaju da će američka središnja banka što dulje zadržati program kupnje državnih obveznica i rekordno niske kamatne stope.

Zbog toga svaki važniji gospodarski podatak gledaju kroz prizmu hoće li taj pokazatelj navesti Feda da krene u zaoštravanje monetarne politike ili je zadrži labavom.

Najvažniji podatak, koji uvijek znatno utječe na tržište, objavljen je u petak.

U SAD-u je u kolovozu broj zaposlenih porastao za samo 235.000, znatno manje u odnosu na očekivanih 750.000 i znatno manje nego mjesec dana prije.

S jedne strane, to pokazuje da se oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva usporava, no s druge strane, to znači da bi Fed mogao još neko vrijeme zadržati goleme poticaje.

„To su razočaravajuće brojke i pokazuju da je delta soj koronavirusa negativno utjecao na tržište rada ovoga ljeta. Ulagači će iz ovog izvješća zaključiti da će Fed dodatno pričekati sa smanjenjem poticaja, što je za tržište ok”, kaže Michael Arone, strateg u tvrtki State Street Global Advisors.

I na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,15 posto, na 7.138 bodova, a frankfurtski DAX 0,45 posto, na 15.781 bod. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,10 posto, na 6.689 bodova.

A na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks skočio 5,3 posto, na 29.128 bodova. (H)

You may also read!

marija-sculac

Digitalna transformacija i pametna rješenja za grad po mjeri čovjeka

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika

Read More...
Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design