Najavljena 24. Konferencija i radionice o sigurnosti i zdravlju na radu

In Konferencije / savjetovanja
Konferencija i radionice o sigurnosti i zdravlju na radu

U organizaciji znanstveno-stručnog časopisa „Sigurnost“ i ZIRS Učilišta – ustanove za obrazovanje odraslih, u Zagrebu će se 05. prosinca 2024. godine u Kongresnom centru Hotela „Antunović“, održati 24. tradicionalna godišnja nacionalna konferencija s međunarodnim sudjelovanjem „Sigurnost i zdravlje – temeljno načelo i pravo na radu“.

Moto ovogodišnje konferencije je “Bez kompromisa za inovativno, sigurno i zdravo radno okruženje 7/24!“.
Više informacija o konferenciji i radionicama 2024. godine dostupno je na poveznici https://skup-znr.zirs.hr/

U okviru ovogodišnje konferencije obilježiti će se i 65 – ta godina redovnog izlaženja znanstveno-stručnog časopisa „Sigurnost“, specijaliziranog glasila koji objavljuje znanstvene i stručne članke, aktualne informacije i praktična iskustva iz područja zaštite na radu,zaštite zdravlja u radnoj sredini, zaštite okoliša i integralne sigurnosti. Time Hrvatska ravnoprsvno slijedi praksu razvijenih europskih i drugih zemalja u kojima je kao sastavni dio kulture sigurnosti uobičajeno izlaženje stručnih specijaliziranih časopisa iz područja zaštite u radnoj i životnoj okolini. Redovito izlaženje časopisa podupire Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a u stvaranju časopisa sudjeluju renomirani brojni autori i recenzenti iz zemlje i inozemstva. Sadržaj časopisa dostupan je u arhivi elektroničkih časopisa (hrcak.srce.hr), a važno je naglasiti da objavljene članke prenosi i nekoliko recentnih inozemnih izvora.

Cilj konferencije je predstaviti nove trendove, preventivne postupke, iskustva u zaštiti na radu i promicanju zdravlja, promovirati vrijednosti i dobrobiti preventivnog rada i intenzivirati razmjenu znanja.

U posljednjih dvadesetak godina svjedoci smo brzih promjena u prirodi posla, radnom mjestu i radnoj snazi. Paralelno se sve više pozornosti posvećuje ravnoteži poslovnih i privatnih obveza, psihosocijalnim rizicima i postizanju pristojnog, održivog i zdravog rada kao društvenih ciljeva.

Cjeloživotno učenje predstavlja osnovu osobnog razvoja i neprestane prilagodbe pojedinca promjenjivim okolnostima u osobnom životu, na radnom mjestu i u društvenoj zajednici. Posebnu važnost ima stjecanje znanja i vještina kroz rad za određene poslove, a u okviru toga i za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu.

U programu ovogodišnje konferencije predviđene su teme iz područja zaštite zdravlja i zaštite na radu, a sudjelovati će relevantni stručnjaci iz Hrvatske i Slovenije.

Kao uvod i dodana vrijednost ove konferencije održati će se i četiri radionice kao učinkovit oblik interaktivnog učenja i poučavanja koji je usmjeren na polaznika s ciljem razvijanja vještina i dodatnih znanja, potrebnih za primjenu u vlastitom radu.

Prijavljeni sudionici za konferenciju koji to učine što ranije (prijave su u tijeku) imaju mogućnost iskoristiti vrlo povoljan EDUpaket „5 u 1“ – četiri iznimna edukativna događaja radionice kao uvod u konferenciju i ulaznicu za 24. konferenciju. Ostali zainteresirani imaju mogućnost prijaviti se i sudjelovati na pojedinim radionicama i konferenciji.

U ožujku tema radionice biti će „Procjena psihosocijalnih rizika i prevencija stresa na radnom mjestu“, u travnju u prigodi obilježavanja Nacionalnog dana zaštite na radu i Svjetskog dana sigurnosti zdravlja na radu tema će biti „Ozljede na radu – razlozi priznavanja ili nepriznavanja“, zatim, „Sigurnosne ugroze, postupci i mjere samozaštitnog ponašanja u radnoj sredini“, te „Cjeloživotno učenje,motivacija i stimulacija temelj prevencije, sigurnosti i zdravlja na radu“ a dodijeliti će se po prvi puta i priznanja/plakete OSCAR SAFETY EDUCATION (Oskar sigurnosno obrazovanje) za 2023. godinu, onim osobama koje su sudjelujući u programima organizatora konferencije prošle godine ostvarili potreban broj bodova za to priznanje.U lipnju tema radionice biti će „Upućivanje radnika na ocjenu radne sposobnosti; kako postupati i moguća rješenja“, u listopadu „Kako specifičnosti i posebnosti zaštite na radu regulirati u kolektivnim ugovorima i internim aktima poslodavca“.

Potvrđujući opredjeljenje za promicanje društveno odgovornog poslovanja i ovogodišnja kao i prethodna konferencija imati će i humanitarni karakter, te će se dodijeliti donacija humanitarnoj akciji „Želim život“ Zaklade Ana Rukavina.

Kao sastavni dio programa konferencije predviđeno je i promicanje zdravih navika i poboljšanje cjelokupnog zdravlja zaposlenika (nutricionistički savjeti; preventivna zdravstvena akcija – mjerenje krvnog tlaka, šećera u krvi, tjelesne mase).

U okviru nagradne igre za nazočne sudionike konferencije sretni dobitnici imaju mogućnost dobiti vrijedne nagrade.

I ovogodišnja Konferencija bit će prilika i za dodjelu priznanja i nagrada Oscar zaslužnim pojedincima i organizacijama za ostvarena iznimna i vrijedna postignuća u području sigurnosti i zdravlja na radu, u javnom promicanju zaštite na radu putem medija, kao i za proglašenje najstručnjaka/kinje zaštite na radu, kojima će se dodjeliti zlatno,srebrno i brončano „Srce sigurnosti“. Javni pozivi za nominacije su objavljeni te pravne i fizičke osobe i udruge mogu sudjelovati u tom procesu.

I ove godine sudjelovanjem na radionicama i 24. konferenciji sudionici imaju mogućnost ostvariti odgovarajuće bodove za priznanje/plaketu OSCAR SAFETY EDUCATION (Oskar sigurnosno obrazovanje) za 2024. godinu.

Ova tradicionalna konferencija i prateći sadržaji, obogaćuju,unapređuju, stvaraju dodanu vrijednost, te čine mjerljivu i pozitivnu razliku.

Kontinuirano usavršavanje, ulaganja u osobni razvoj, podizanje stručnih kompetencija i predanost unapređivanju sigurnosti i zdravlja na radu, posebno su značajni za gospodarski razvoj.

Svaki sudionik konferencije i radionica osobno će pružiti doprinos zajedničkim naporima u zauzimanju za sigurna i zdrava radna mjesta, kao i motivaciji sinergijskom djelovanju svih ključnih dionika s ciljem unapređivanja stanja u radnim sredinama i na nacionalnoj razini.

Vitomir Begović

You may also read!

Nestlé

Nestlé financijski izvještaj za 2023. bilježi stabilan organski rast od 7,2%

Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je: „Dosad nezabilježena inflacija, do koje je došlo u posljednje dvije godine,

Read More...
Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio je donaciju u iznosu od 29.012,50 eura kojom je izgradio i opremio

Read More...
King Harmony

King Harmony osvojio srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, Ledo nagrađen i za najbolje tehničko rješenje

Na godišnjoj konferenciji Međunarodnog udruženja proizvođača sladoleda, King Harmony osvojio je srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, a Ledo je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design