Cijene nafte iznad 82 dolara

In Vijesti iz svijeta
Nafta

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 82 dolara budući da su ulagače ohrabrili podaci iz američkog gospodarstva i najavljeni poticaji u Kini.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 82,36 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 2,39 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 58 centi nižoj cijeni, od 76,78 dolara. Jučrr je zaključio trgovinu u plusu 2,27 dolara.

Trgovce su u četvrtak ohrabrili podaci američkog ministarstva trgovine, koji su pokazali ravnomjeran rast gospodarstva na kraju prošle godine, raspršivši strah od naglog usporavanja.

Raspoloženje podržavaju i najavljene mjere jačanja likvidnosti u Kini. Središnja banka snizit će od početka veljače stopu obaveznih rezervi zajmodavaca za pola postotnog boda, što bi gospodarstvu trebalo staviti na raspolaganje milijarde juana.

“Gospodarstvo je nevjerojatno uspješno prebrodilo oluju koju su podigle povišene kamatne stope, a poletno je in na početku 2024. godine”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a, referirajući se na SAD.

Dobra je vijest i snižena stopa obaveznih rezervi za banke u Kini, dodao je Varga.

Tržišta pozorno prate i napetosti u Crvenom moru. Neimenovani izvori izjavili su u petak a da su kineski dužnosnici od Irana zatražili da pomogne zaustaviti napade jemenskog pokreta Ansar Allah na brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru.

Pokret je dominantna snaga u vijeću koje upravlja gusto naseljenim dijelovima Jemena, a njegovi borci zaustavljanju napadaju brodove, tražeći primirje u palestinskom Pojasu Gaze i dostavu humanitarne pomoći Palestinicima. SAD i Britanija uzvratili su napadima na njihove položaje u Jemenu.

Dosadašnje vojne akcije američkih i britanskih snaga u Crvenom moru nisu spriječile napade, pa su ulagači kontinuirane poremećaje već uračunali u cijene, tumači Yeap Jun Rong iz singapurskog IG-a.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u četvrtak barel košarice nafte njezinih članica poskupio 93 centa, na 81,98 dolara. (H)

You may also read!

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...
nafta

Cijene nafte blizu 86 dolara

Cijene nafte približile su se u petak na međunarodnim tržištima razini od 86 dolara budući da je trgovce ohrabrilo

Read More...
U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design