Namještaj prkosi statistikama: u lipnju rekordni rast proizvodnje od +10,6%

In Izvoz
namjestaj

Unatoč padu hrvatske industrijske proizvodnje od – 5,6% u lipnju ove godine u odnosu na prošlogodišnji lipanj, proizvodnja namještaja (C 31) nastavlja pozitivan niz rasta koji je započeo u veljači ove godine (+9,6%), u travnju je ostvareno +5,3%, dok je svibnju zabilježen rast od +7,4%.

Rekordni pokazatelji od +10,6% rasta industrijske proizvodnje namještaja ostvareni su u lipnju kada je proizvodnja porasla za +2,6% u odnosu na svibanj, dok je kumulativno u prvih šest mjeseci ova industrijska grana rasla za +5%.

Nešto slabiji pokazatelji ostvareni su u preradi drva (C 16) koja je kontinuirano, još od 2012. ostvarivala dvoznamenkasti rast, a namještaj je kroz protekle dvije godine bio na razini stagnacije, odnosno blagih pomaka. Prerada drva je u prvih šest mjeseci smanjila proizvodnju za -0,3%, a pad od -6% zabilježen je u lipnju u odnosu na lipanj 2018. Navedeno smanjenje dolazi nakon odličnih rezultata drvoprerađivača u veljači (+8,3%) i ožujku (+8,7%) te nakon relativno uspješnih siječanjskih sajmova u Njemačkoj.

Sektorski analitičari rast proizvodnje namještaja pripisuju upravo dobrim pozicijama hrvatskih namještajaca na inozemnim tržištima i stabilnom procesu ugovaranja s početka godine. Trenutne pojave oko usporavanja njemačkog gospodarstva mogle bi se već u jesen odraziti kroz stagnaciju narudžbi, stoga proizvođači namještaja ove pozitivne rezultate ne doživljavaju euforično, nego nastavljaju složeni proces jačanja globalnih tržišnih pozicija.

Svjetsko tržište namještaja zabilježilo je u 2018. pozitivne pokazatelje, nakon turbulentnog desetljeća. Najveći rast u prodaji ostvaren je u SAD-u, koji predstavlja najveće svjetsko uvozno tržište s uvozom preko 38 mlrd. USD. Zatim na listi uvoznika slijede Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Kanada, dok su najveći svjetski izvoznici namještaja Kina, Vijetnam i Poljska.

You may also read!

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Vođe su zabrinuti zbog nedostatka razumijevanja, poslovne strategije te nedovoljne količine podataka i pripremljenosti za regulaciju; dok su primarni

Read More...
IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA potiče sve kupce koji posjeduju VARMFRONT prijenosni punjač od 10 000 mAh (broj modela E2038) s oznakom datuma

Read More...
Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27. srpnja na zadarskoj rivi, najavljeno

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design