Napetosti na Bliskom istoku podigle cijenu zlata

In Financije i gospodarstvo
zlato

Cijene zlata porasle su u petak na svjetskim tržištima zbog straha od eskalacije sukoba na Bliskom istoku koji je potaknuo ulagače da kapital preusmjere u sigurnu imovinu.

Na fizičkom je tržištu cijena zlata tijekom prijepodneva porasla za 0,5 posto, na 2.038 dolara za uncu, produljivši uzlaznu putanju koja je u proteklih gotovo mjesec dana drži iznad razine od 2.000 dolara.

Na terminskom tržištu u SAD-u zlato je poskupjelo za 1,2 posto, na 2.042 dolara.

“Zlatu cijena raste zbog aktualnog geopolitičkog sukoba na Bliskom istoku… Unatoč tome što je stopa inflacije u SAD-u nadmašila očekivanja, cijene zlata danas su se oporavile i porasle, a vjerojatno će rasti i dalje”, rekao je Kunal Shah iz Nirmal Bang Commoditiesa u Mumbaiju.

Sjedinjene Države i Britanija napale su mete u Jemenu povezane s pokretom Hutija, a Saudijska Arabija pozvala je na suzdržanost, napominje Reuters.

U takvim su uvjetima u petak porasle i cijene srebra, za 0,7 posto, na 22,91 dolar po unci. U sličnom postotku poskupjela je i platina, na 920,42 dolara. Najblaži rast bilježio je paladij, za blagih 0,2 posto, na 990,25 dolara, pokazuju burzovni podaci. (H)

You may also read!

wall

Svjetske burze porasle, inflacija u SAD-u popušta

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle jer inflacija u SAD-u popušta, pa se očekuje da će

Read More...
nekretnine

Poduzetnici Zagrebačke županije sa 632,1 milijunom eura neto dobiti

Poduzetnici Zagrebačke županije u 2023. su ostvarili konsolidiranu neto dobit od 632,1 milijun eura, što je rast od 63,7

Read More...
Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design