Neiskorišteni izvozni potencijal gotovih metalnih proizvoda 439 milijuna dolara

In Izvoz
burilovic

Treća analiza Hrvatske gospodarske komore u sklopu projekta Fit4Globe pokazala je da neiskorišteni izvozni potencijal gotovih metalnih proizvoda iznosi 438,8 milijuna dolara, a njegovom punom realizacijom bi se ukupni izvoz tog tipa proizvoda povećao više od 40 posto.

„Riječ je o branši koja već posluje na najrazvijenijim svjetskim tržištima i to iskustvo bi moglo biti krucijalno jer nam je najveća vjerojatnost za povećanje izvoza upravo na takva zahtjevna tržišta, poput njemačkog, američkog i austrijskog. Ukupni izvoz ovog sektora od milijardu eura trenutno ima udio od 6,5 posto naše ukupne robne razmjene s inozemstvom. To jasno pokazuje da bi rast izvoza od 40 posto pozitivno djelovao na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović, dodavši kako branšu čini gotovo 2.500 tvrtki od kojih su 96 posto mikro i mali poduzetnici.

hgkRiječ je o jednom od značajnijih sektora hrvatskoga gospodarstva koji zapošljava 38.800 radnika, čini 7,7 posto ukupnoga obujma industrijske proizvodnje te 11,8 posto bruto dodane vrijednosti cijele prerađivačke industrije. U ovoj je djelatnosti 2019. godine ostvareno 10,5 posto ukupnih prihoda (19,4 milijarde kuna) cijele prerađivačke industrije. Pritom su 43 posto prihoda ostvarile mikro i male tvrtke (8,4 milijarde kuna).

„Modernizacija ovog sektora je ključna za poboljšanje konkurentnosti, u industriji 4.0 to znači uvođenje robotike i povezivanje na računalne sustave. Mi smo trenutno na razini 1.7, a da bi preskočili taj jaz do 4.0 moramo koristiti fondove EU po uzoru na Poljsku, odnosno ulagati u proizvodnju. Kada dođemo na potrebnu razinu, onda trebamo pametno komunicirati da znamo proizvesti proizvod uz konkurentnu cijenu. Naravno, tu se podrazumijeva da je kvaliteta vrhunska i da se poštuju rokovi u dan pa čak i u sat“, naglasio je predsjednik Udruženja metaloprerađivačke industrije HGK Željko Mažuran.

Prema analizi Fit4Globe, grupe proizvoda s najvećim izvoznim potencijalom su: konstrukcije i dijelovi konstrukcija, kalupi za staklo, ostali proizvodi od željeza i čelika, ostali proizvodi od aluminija, proizvodi od željezne ili čelične žice, bačve, burad i spremnici od aluminija. Neiskorišteni izvozni potencijal za 12 odabranih proizvoda postoji u 104 zemlje u ukupnom iznosu od 250,7 milijuna dolara, čime bi se njihov izvoz ukupno povećao za 36,7 posto.

„Koliko je ovaj sektor značajan u domaćem izvozu, vidljivo je i iz sljedećega: od ukupnoga prihoda, čak 47 posto (9,1 milijarda kuna) ostvareno je od prodaje na inozemnom tržištu, što čini 12,6 posto ukupno ostvarenih prihoda od prodaje u inozemstvu cijele prerađivačke industrije“, izjavio je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove Ivan Barbarić, uz napomenu da su trenutno vodeća izvozna tržišta za naše metalne proizvode Njemačka, Italija i Austrija.

Što se stanja na svjetskom tržištu tiče, vodeći izvoznici u 2019. godini su Kina (69,6 milijardi dolara), Njemačka (30,2 milijardi), SAD (18,7 milijardi), Italija (18,4 milijarde) i Japan (10,3 milijarde). Najviše uvoze SAD (41,1 milijardi dolara), Njemačka (22 milijarde) i Francuska (11,7 milijardi). Vrijednost proizvodnje u Europskoj uniji je 530 milijardi eura, a cijeli sektor čini preko 400.000 tvrtki koje zapošljavaju više od 4 milijuna zaposlenih. Vodeći izvoznici u Europskoj uniji su Njemačka, Italija i Poljska.

You may also read!

wall

Na Wall Streetu novi rekordi, europske burze oštro pale

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, zahvaljujući snažnom rastu cijena

Read More...
benzin

Procjene o opskrbi podigle cijene nafte iznad 83 dolara

Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima 83 dolara budući da su procjene o nedostatnoj opskrbi pred

Read More...
turizam

Hrvati na putovanja potrošili 2,6 mlrd eura

Stanovnici Hrvatske u 2023. su na višednevna putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu potrošili gotovo 2,2 milijarde eura, a na

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design