Neregulirani brexit neće u dogledno vrijeme ugroziti banke u eurozoni

In Vijesti iz svijeta
brexit

Neregulirani brexit neće u dogledno vrijeme ugroziti banke u eurozoni, ustvrdila je u utorak čelnica europskog bankovnog regulatora Elke Koenig.

“Doći će do oscilacija ali s obzirom na pripreme nadam se, zapravo sam uvjerena, da u dogledno vrijeme ne bi trebalo biti rizika po financijsku stabilnost” u slučaju ‘neurednog’ brexita, kazala je na konferenciji za novinare čelnica Jedinstvenog odbora za sanaciju banaka (Single Resolution Board – SRB).

Europske i britanske financijske institucije spremne su za sve moguće varijante brexita a isto vrijedi i za zajmodavce u eurozoni, iako “banke uvijek mogu uložiti više napora”, poručila je Koenig, koja je do osnivanja SRB-a 2015. godine bila predsjedateljica njemačkog supervizora za banke.

Neregulirani brexit zakočio bi trgovinu budući da bi se kompanije odmah suočile s trgovinskim preprekama i drugim ograničenjima.

“Utjecaj na realno gospodarstvo mogao bi imati reperkusije po bankovni sektor ali smatram da problemi neće biti generirani u bankovnom sektoru”, pojasnila je europska dužnosnica.

Upozorila je ujedno da bi prošlotjedna presuda, kojom je poništena blokada spašavanja talijanske banke Tercas, mogla potaknuti raspravu o programima osiguranja depozita povrh njihove uobičajene funkcije zaštite štediša od sloma banaka.

Bruxelles je odbio talijanski plan spašavanja banke novcem iz fonda za osiguranje depozita ali su europski suci de facto odbacili argumente kojima je Komisija potkrijepila tu odluku.

“Taj slučaj otvara možda priliku za raspravu o svrsi programa osiguranja depozita”, kazala je čelnica odbora za banke, dodajući da bi se novac iz programa mogao upotrijebiti i za “alternativne mjere” a ne samo za osiguranje depozita. (H)

You may also read!

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...
nafta

Cijene nafte blizu 86 dolara

Cijene nafte približile su se u petak na međunarodnim tržištima razini od 86 dolara budući da je trgovce ohrabrilo

Read More...
U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design