Neto dobit PBZ-a u prvom tromjesečju 217,6 milijuna kuna

In Bankarstvo
PBZ zgrada

Privredna banka Zagreb (PBZ) u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je neto dobit od 217,6 milijuna kuna, što je 17,7 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u četvrtak.

Kako stoji u izvješću, dobit banke prije oporezivanja u prvom tromjesečju 2020. iznosila je 270,2 milijuna kuna, što je 16,4 posto manje nego u prva tri mjeseca 2019. godine.

Banka je u prvom ovogodišnjem kvartalu ostvarila kamatni prihod od 565 milijuna kuna ili 4,9 posto manji. Istodobno, kamatni troškovi iznosili su 42,2 milijuna kuna ili 24,2 posto manje. Trend smanjenja prosječnih aktivnih i pasivnih kamatnih stopa nastavlja se i dalje, što je utjecalo na kamatne rezultate ove godine, navode iz banke.

U prvom tromjesečju 2020. ostvareno je 155,3 milijuna kuna neto prihoda od provizija i naknada, što je 0,3 posto više nego lani, dok je neto dobit od financijske imovine i financijskih obveza koje se drže radi trgovanja iznosila 40 milijuna kuna.

Nadalje, opći administrativni troškovi zajedno s amortizacijom i ostalim rashodima poslovanja dosegnuli su 413,9 milijuna kuna. “Omjer troškova poslovanja u prihodima iz poslovanja iznosi 43,1 posto što ukazuje na kontinuirano efikasno poslovanje banke”, ističu iz PBZ-a.

PBZ Grupa je u prvom tromjesečju ostvarila dobit poslije oporezivanja od 328,1 milijun kuna, što je 20,5 posto manje nego lani. Od tog iznosa, 308,8 milijuna kuna pripada dioničarima Privredne banke Zagreb, a 19,3 milijuna kuna manjinskim dioničarima, navodi se između ostalog u tom izvješću.

S obzirom na situaciju u svijetu s pandemijom koronavirusa, kažu da je nedvojbena činjenica da će se učinak na globalna gospodarstva odraziti i na Hrvatsku, pa će tako određeni efekt imati i na poslovanje banke i grupe u 2020. godini.

Podsjećaju i da su izašli u susret klijentima s privremenim financijskim poteškoćama te su u travnju počeli s odobravanjem moratorija na otplatu kredita od tri do šest mjeseci, a za neke sezonalne industrije, poput turizma, i na dulje razdoblje. (H)

You may also read!

Wall street

Svjetske burze pale, inflacija u SAD-u ne popušta

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer će zbog povišene inflacije kamate u SAD-u ostati povišene

Read More...
biam

Uspješno završeni sajmovi BIAM&ZAVARIVANJE

Nakon četiri dana uspješno su završeni bienalni poslovni sajmovi BIAM - 27. međunarodni sajam alatnih strojeva i alata i

Read More...
vito

Promicanje zdravlja na radu – primjeri dobre prakse

Udio ljudi između 15 i 64 godina u Hrvatskoj koji je radno aktivan je među najmanjima u EU. Jedan

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design