Njemačka do 2030., 80 posto energije mora imati iz obnovljivih izvora

In Ekologija
Vjetropark

Bundestag je u četvrtak izglasao paket zakona koji postavljaju okvir za brži razvoj iskorištavanja, prije svega, energije vjetra. Ministar Robert Habeck (Habeck) rekao je da je akvizicija najveća u energetskoj industriji posljednjih godina, vjerojatno i desetljeća.

Paket bi trebao proći Bundesrat, državni dom njemačkog parlamenta, u petak.

Novi zakon sada postavlja ciljni udio električne energije iz obnovljivih izvora na najmanje 80 posto ukupne proizvodnje 2030. godine. Prije je Njemačka ciljala na nešto manje od polovice.

Za to bi dva posto njemačkog teritorija trebalo biti dodijeljeno vjetroelektranama, što je više nego dvostruko više od prethodnog zakona.

Novi pokrajinski zakon obvezuje ih da odrede zemljište za postavljanje vjetroturbina. Ljestvica nije linearna jer se uvjeti eksploatacije razlikuju među područjima.

Inače, Njemačka već godinama kaska s razvojem vjetroelektrana zbog kašnjenja u određivanju zemljišta i izdavanju građevinskih dozvola.

Habek je inzistirao na tome da zakon predviđa pravednu i razmjernu raspodjelu obveza te je istaknuo da je to zajedničko poduzimanje.

Klimatski neutralna proizvodnja električne energije jedan je od temeljnih ciljeva Vlade od početka. Odbacivanje ovisnosti o fosilnim gorivima je sekundarni, ali sada posebno važan cilj.

Ključna poluga plana razvoja obnovljivih izvora energije je da je to u očitom javnom i sigurnosnom interesu. Dakle, paket u biti ima za cilj ubrzati odobravanje projekata i rješavanje sporova.

dpa GermanyToday

You may also read!

tomislav-rados

Akademija kibernetičke sigurnosti HGK: Hrvatske tvrtke nedovoljno otporne na kibernetičke prijetnje

Svakih 14 sekundi u svijetu dogodi se ozbiljan kibernetički napad pa ne čudi da kibernetička sigurnost postaje kritični aspekt

Read More...
plenkovic i bernarda

U Varaždinskim Toplicama otvoren hotel Bernarda vrijedan više od 8 milijuna eura

U Varaždinskim Toplicama u subotu je otvoren Hotel Bernarda vlasnice poznate poduzetnice Bernarde Cecelja, a čemu je prisustvovao i

Read More...
wallstreet

Svjetske burze nestabilne, no Nasdaq dosegnuo rekordnu razinu

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo nesigurno jer se čini da središnje banke u svijetu neće smanjiti kamate

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design