Njemački industrijalci su (sad još više) pesimistični

In Vijesti iz svijeta
Zigfrid Rusvurm

Procjena anemičnog gospodarskog rasta iz lipnja već se ne čini održivom, upozorio je u utorak predsjednik Udruženja njemačke industrije (BDI) Siegfried Russwurm. Računicu da će gospodarstvo rasti po stopi od 1,5 posto ne kvari samo poskupljenje plina.

“Još tada smo govorili da je rast od 1,5 posto moguć samo ako sve bude u redu. A sada to postaje sve teže”, rekao je Ruswurm za agenciju dpa.

Početkom godine, prije izbijanja rata u Ukrajini, BDI je računao na gospodarski rast od 3,5 posto. “To ne ovisi samo o cijeni plina. Postoje i drugi rizici”, rekao je Ruswurm, ukazujući na bijesnu inflaciju.

Kao takve čimbenike rizika naveo je utjecaj velikog povećanja kamatnih stopa u SAD-u, najvećem njemačkom izvoznom tržištu, kao i slab gospodarski rast u Kini.

“Ljudi se pripremaju na činjenicu da će morati plaćati znatno više struje i plina i štedjeti”, rekao je Ruswurm, dodavši da “država neće moći nadoknaditi sva poskupljenja”.

Zbog smanjenja isporuka ruskog plina Rusvurm računa na znatno veće troškove. Cijena plina dugo je bila ispod 20 eura po megavat satu, a sada njemačke tvrtke moraju platiti oko 10 puta više za alternativu ruskom plinu.

Opisao je raspoloženje u industriji kao napeto. “Mnoge tvrtke već mijenjaju izvore energije. Druge jednostavno moraju zaustaviti proizvodnju jer im investicije prenose dobit”, rekao je čelnik udruge.

Dodao je da dio poduzeća tone jer kupci više ne mogu podnijeti poskupljenja pa su prestali kupovati.

dpa GermanyToday

You may also read!

Wall-Street

Wall Street dosegnuo rekordne razine, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok

Read More...
EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

Europska komisija je pokrenula prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima kako bi prikupila njihova stajališta o mogućem smjeru

Read More...
Umjetna inteligencija i upravljanje radnicima

U Vijeću Europe dogovoren sporazum o umjetnoj inteligenciji

Ministri vanjskih poslova 46 zemalja Vijeća Europe u petak su dogovorili sporazum o korištenju umjetne inteligencije (AI). "Ovim novim sporazumom

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design