Njemačka: Inflacija je usporila drugi mjesec zaredom, ali je i dalje iznad 7 posto

In Financije i gospodarstvo
euri

Subvencije za javni prijevoz i smanjenje poreza na gorivo u Njemačkoj su se isplatili i inflacija usporava drugi mjesec zaredom, ali je i dalje čvrsto iznad sedam posto godišnje, objavio je u srijedu savezni ured za statistiku.

Srpanjska godišnja stopa inflacije iznosila je, prema ranijim procjenama, 7,5 posto, nakon 7,6 u lipnju i 7,9 posto u svibnju. Maloprodajne cijene u srpnju bile su za 0,9 posto više nego u lipnju.

Njemačka vlada pokušava obuzdati cijene raznim intervencijama, uključujući subvencije za takozvanu kartu javnog prijevoza od devet eura i smanjenje trošarina na benzin od početka lipnja. Osim toga, potrošači više ne plaćaju poreze za razvoj zelene energije.

Ovim mjerama Vlada pokušava osloboditi stanovništvo divljanja cijena. Inflacija – stopa rasta maloprodajnih cijena – nagriza kupovnu moć potrošača. Osobito oni s nižim primanjima teško pokrivaju rastuće neizbježne troškove, primjerice za struju i hranu.

Posjet benzinskoj postaji u srpnju koštao je 23 posto više nego 12 mjeseci ranije, a struja je u istom razdoblju poskupila 18 posto. Lož ulje je, pak, poskupilo više nego udvostručeno, sa 102,6 posto.

Hrana je skuplja peti mjesec zaredom, au srpnju je međugodišnja stopa poskupjela za 14,8 posto, kažu statističari.

Ekonomisti procjenjuju da će snažan rast cijena, nezapamćen u SR Njemačkoj, trajati još mjesecima. Usporediva, ali ipak slabija inflacija u zimi 1973.-74. ispratio prvu naftnu krizu.

Europska središnja banka načelno teži održavanju stope inflacije u eurozoni do dva posto.

Kriza uskih grla u svjetskoj trgovini od prošle godine i, posebice, ukrajinski rat od veljače, međutim, izazvali su snažan val poskupljenja koji se prelijeva na potrošače.

Povećanje plaća pokriva dio pada kupovne moći, ali znači i veću poreznu obvezu na kraju godine.

Vlada to želi izbjeći pa je ministar financija Christian Lindner također u srijedu predstavio program rasterećenja poreznih obveznika reformom poreznih razreda, povećanjem dječjeg doplatka i drugim mjerama u sljedeće dvije godine.

Pogodnosti bi trebale ostaviti više od 10 milijardi eura na računima posebno ranjivih 48 milijuna poreznih obveznika u sljedeće dvije godine, rekao je ministar.

dpa GermanyToday

You may also read!

mjerenje

Međunarodni dan mjeriteljstva od ove godine na UNESCO-voj listi

Hrvatsko mjeriteljsko društvo (HMD) obilježilo je danas u Zagrebu Međunarodni dan mjeriteljstva pod motom „Mjerimo danas za održivo sutra“

Read More...
dm active beauty

Matea Ferboković iz Kršana postala je dm active beauty milijunašica

U utorak 21. svibnja, u Labinu, dobitnici nagradne igre dm active beauty milijunaš Matei Ferboković dm je uručio milijun

Read More...
Kako poboljšati korporativno upravljanje u RH

Stručnjaci odgovorili na goruće pitanje kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj

U Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“. Sudionici panela

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design