Njemački izvoz usporio u veljači

In Izvoz
njemacka

Njemački izvoz robe usporio je u veljači dok se uvoz oporavio od pada u prvom ovogodišnjem mjesecu, pokazali su u petak podaci državnog ureda za statistiku.

Njemačka je u ovogodišnjoj veljači izvezla robe u vrijednosti 107,8 milijardi eura, 0,9 posto više nego u siječnju, kada je izvoz uvećan za 1,6 posto. Uvoz roba poskočio je pak za 3,6 posto, na 89,7 milijardi eura, nakon što je u siječnju bio smanjen za 3,5 posto.

Trgovinska bilanca iskazala je tako sezonski neprilagođen višak od 18,1 milijarde eura, za približno 2,2 milijarde eura manji nego u siječnju, pokazuju podaci Destatisa.

U usporedbi s veljačom prošle godine, netom prije nego što je pandemija zahvatila Njemačku, izvoz je smanjen za 1,2 posto, premda je njegov pad znatno ublažen u usporedbi sa siječnjom kada je potonuo za 7,9 posto.

Uvoz je na godišnjoj razini ojačao 0,9 posto, blago se stabiliziravši nakon 9,2-postotnog pada u prvom ovogodišnjem mjesecu. Izvoz u eurozonu smanjen je u veljači 0,9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, a još se izrazitije pao izvoz u zemlje izvan EU-a, za 2,3 posto.

Iznimka je bio izvoz u Kinu koji je u veljači poskočio 25,7 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Izvoz u SAD smanjen je pak 0,6 posto. Njemačka je u veljači najviše uvozila iz Kine, uz skok uvoza iz azijskog diva za trećinu u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Uvoz iz SAD-a potonuo je pak 12,6 posto, navodi Destatis.

Razmjena s Velikom Britanijom oštro je pala, pokazuju podaci, uz pad izvoza na godišnjoj razini za 12,2 posto, te uvoza za 26,9 posto. (H)

You may also read!

Predstavnici PBZ-a i Yellow Submarinea

PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine

Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent

Read More...
marija-sculac

Digitalna transformacija i pametna rješenja za grad po mjeri čovjeka

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika

Read More...
Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design