Njemački izvoznici moraju se pripremiti za podjele i protekcionizam

In Vijesti iz svijeta
njemacka

Svjetska trgovina mijenja se iz temelja u uvjetima geopolitičke neizvjesnosti i podjela i njemački izvoznici moraju se pripremiti za slabljenje preogranične suradnje i pojačani protekcionizam, upozorio je u petak Institut Prognos.

Revitalizacija multilateralne globalne suradnje u gospodarskoj politici nije vjerojatna, smatra Institut Prognos, dodavši da je njegovo istraživanje pokazalo da se njemačka izvozna industrija mora pripremiti za trajni uzmak globalizacije.

„Europa, a posebno Njemačka, desetljećima je imala koristi od globalizacije i dominantnog gospodarskog poretka. No, trenutno se čini da svi pokazatelji u najboljem slučaju signaliziraju stagnaciju prekogranične suradnje”, naglašavaju.

Realan je scenarij djelomično poništavanje procesa ekonomske globalizacije, smatraju u Institutu Prognos.

Geopolitičke napetosti dodatno će se zaoštriti i protegnuti na dulje vremensko razdoblje, uz pojačano isticanje nacionalnih interesa, što će utjecati i na gospodarstvo.

“Protekcionističke mjere igraju sve važniju ulogu, pa i u zapadnim, tržišno orijentiranim sustavima”, primjećuju.

Rizici i potencijalna posljedična šteta za tvrtke i gospodarstva u Europi ogromni su, posebno u Njemačkoj. Institut procjenjuje da Njemačka trenutno izvozi otprilike trećinu dodane vrijednosti.

S obzirom na pojačane geopolitičke napetosti, autori ističu da su ostale zemlje EU-a najvažnije prodajno tržište za Njemačku. No, ovisnost o Kini jako je velika, upozoravaju, istaknuvši primjer prijenosnih računala.

Potpuno odvajanje njemačkog gospodarstva od Kine i drugih potencijalno rizičnih lokacija dovelo bi u kratkom roku do gubitka velikog udjela u današnjim prodajnim i nabavnim tržištima, upozoravaju u Institutu Prognos.

Studiju je naručilo Bavarsko industrijsko udruženje vbw. (H)

You may also read!

Wall-Street

Wall Street dosegnuo rekordne razine, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok

Read More...
EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

Europska komisija je pokrenula prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima kako bi prikupila njihova stajališta o mogućem smjeru

Read More...
Umjetna inteligencija i upravljanje radnicima

U Vijeću Europe dogovoren sporazum o umjetnoj inteligenciji

Ministri vanjskih poslova 46 zemalja Vijeća Europe u petak su dogovorili sporazum o korištenju umjetne inteligencije (AI). "Ovim novim sporazumom

Read More...

2 commentsOn Njemački izvoznici moraju se pripremiti za podjele i protekcionizam

  • Zovem se Veronika i nisam mogla vjerovati kako sam dobila kredit od 20000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu da takve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prevarama posvuda, savjetovali su me i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da ih koriste kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-maila ( davidsonalbertloan @gmail.com) Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih po stopi od 3%. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY…………….

  • Zovem se Veronika i nisam mogla vjerovati kako sam dobila kredit od 20000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu da takve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prevarama posvuda, savjetovali su me i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da ih koriste kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-maila ( davidsonalbertloan @gmail.com) Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih po stopi od 3%. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design