Njemački ‘mudraci’ očekuju stagnaciju gospodarstva i u 2024.

In Vijesti iz svijeta
EU i Njemacka

Njemačko gospodarstvo ove će se godine blago smanjiti, a u idućoj će tek neznatno porasti, pokazale su u srijedu nove procjene vladinih ekonomskih savjetnika.

Najveće europsko gospodarstvo smanjit će se u ovoj godini za 0,4 posto, procijenilo je ‘vijeće mudraca’, kako ga nazivaju u javnosti. U ožujku prognozirali su 0,2-postotni pad aktivnosti.

I u idućoj godini aktivnost bi trebala više-manje stagnirati, uz prognoziranu skromnu stopu rasta od 0,7 posto, procjenjuju. Proljetos očekivali su rast BDP-a za 1,3 posto.

Najveći su problemi za izvozno orijentirano gospodarstvo spor oporavak u Kini nakon ukidanja pandemijskih ograničenja i slaba globalna potražnja, ističu u izvješću.

Izdvajaju i skok cijena energije, slabljenje domaće potražnje i geopolitičke sukobe.

Međutim, kako su istaknuli, još ih više brinu strukturni problemi, poput nedostatka radne snage i niske razine modernizacije u tvrtkama.

Ti strukturni problemi mogli bi kočiti gospodarstvo desetljećima, upozorili su ‘mudraci’.

Dodaju i da će se Njemačka u idućim desetljećima suočiti s potpuno drugačijim problemima ako vlada i tvrtke odmah nešto ne poduzmu.

Njemačka se suočava sa starenjem stanovništva koje bi moglo produbiti problem manjka radnika, a industrijske tvrtke sporo usvajaju digitalnu tehnologiju i prijeti im zaostajanje za globalnom konkurencijom, objašnjavaju.

Vladi preporučuju da građanima osigura dodatne poticaje za rad na puno radno vrijeme, reformu politike doseljavanja, više ulaganja i veću otvorenost prema novim tehnologijama, poput umjetne inteligencije.

Smatraju i da bi trebalo podići dobnu granicu za odlazak u mirovinu kako bi se ublažio pritisak na mirovinski sustav, ne precizirajući kolika bi trebala biti. Sugeriraju tek da se poveže sa životnim vijekom koji se produljuje.

Inflacija bi po njihovoj procjeni trebala u ovoj godini iznositi 6,1 posto i naglo usporiti u 2024., na 2,6 posto, što je približno za pola postotnog boda manje no što su pokazivale proljetne prognoze. (H)

You may also read!

alilovic

Zagrebačka županija s rastom turizma, u 2024. očekuje daljnji rast

U Zagrebačkoj županiji sve više se ulaže u kvalitetan i održiv turizam što donosi porast turističkog prometa i očekivanje

Read More...
primorac

Primorac ne želi vjerovati da su poslodavci prisvojili uštede od poreznih izmjena

Ministar financija Marko Primorac izjavio je u srijedu da ne želi vjerovati da su pojedini poslodavci smanjenjem bruto plaća

Read More...
Katarina Kraljević

Promjena u upravi Erste banke

Zdenko Matak, član uprave Erste&Steiermärkische Bank d.d. („Erste banka“) nadležan za Sektor građanstva, Sektor razvoja poslovanja s građanstvom, Sektor

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design