Njemačko gospodarstvo izlazi iz krize

In Vijesti iz svijeta
njemac

Njemačko gospodarstvo dosegnut će pretpandemijsku razinu već u trećem tromjesečju, a inflacija će ojačati u drugoj polovini godine, ali nema razloga za zabrinutost, poručila je u petak središnja banka.

Gospodarstvo će ove godine porasti 3,7 posto, a u 2022. rast bi trebao ubrzati na 5,2 posto, procjenjuje Bundesbank, temeljeći procjene na pretpostavci o skorom i trajnom obuzdavanju pandemije covida 19 procjepljivanjem građana i na ublažavanju koronaograničenja.

U 2023. aktivnosti bi se trebale stabilizirati na 1,7 posto. Gospodarstvo će dosegnuti pretpandemijsku razinu već u trećem tromjesečju, naglašava banka.

“Njemačko gospodarstvo izlazi iz pandemijske krize”, zaključio je guverner Jens Weidmann. Bundesbank je povisio i procjenu inflacije, izračunavši da bi ove godine trebala dosegnuti 2,6 posto, najvišu razinu od 2008.

Skok cijena ne treba zabrinjavati, naglašavaju, pripisujući ga poskupljenju energenata i vraćanju stope PDV-a na pretpandemijsku razinu.

Kada se isključe ta dva faktora, cijene će porasti jedan posto, kao i prošle godine i osjetno slabije nego 2019., naglašavaju u Bundesbanku.

Budući da se ti faktori neće protegnuti i na cijelu iduću godinu, inflacija bi u 2022. trebala usporiti na 1,8 posto, te na 1,7 posto u 2023.

Upozorili su ipak da bi nagli rast cijena i približavanje inflacije razini od četiri posto u drugoj polovini ove godine mogli utjecati na očekivanja u gospodarstvu nakon dugog razdoblja umjerenog rasta cijena.

“Iznimno visoke stope inflacije, po njemačkim standardima, projicirane za drugu polovinu 2021. godine, mogle bi na kraju utjecati na percepciju i očekivanja ekonomskih aktera”, ističu u Bundesbanci.

“To bi moglo izazvati promjene u plaćama i politici određivanja cijena i dodatno pojačati inflatorne pritiske. Takav ishod valja očekivati ponajprije ako opća stopa inflacije u bliskoj budućnosti bude još i viša no što smo ovdje procijenili”.

U svibnju potrošačke cijene porasle su u Njemačkoj 2,4 posto, najviše u 10 godina, podsjeća Reuters. (H)

You may also read!

marija-sculac

Digitalna transformacija i pametna rješenja za grad po mjeri čovjeka

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika

Read More...
Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design