Svjetske burze porasle, trgovanje oprezno zbog inflacije

In Financije i gospodarstvo
wall

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer ulagači nisu htjeli previše riskirati zbog jačanja inflacijskih pritisaka u najvećim svjetskim gospodarstvima, što bi moglo navesti središnje banke na zaoštravanje monetarne politike.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,8 posto, na 34.479 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,4 posto, na rekordnih 4.247 bodova, a Nasdaq indeks 1,8 posto, na 14.069 bodova.

Pad Dow Jonesa, a rekordni doseg S&P 500 indeksa ukazuje na nesigurnost na tržištu, na kojemu je glavna tema hoće li inflacija u SAD-u biti privremena, kako to tvrdi Fed, ili će toliko ojačati da će središnja banka biti primorana zaoštriti monetarnu politiku prije nego što se očekuje.

Dugoočekivano izvješće pokazalo je u četvrtak da su potrošačke cijene u SAD-u u svibnju porasle za 5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njihov najveći rast od 2008. godine i veći nego što se očekivalo.

No, to je ponajviše posljedica rasta cijena zrakoplovnih karata, rabljenih kamiona i nekih drugih proizvoda kojima cijene rastu zbog otvaranja gospodarstva, pa bi, kažu analitičari, rast inflacije doista mogao biti privremen, kao što to procjenjuje Fed.

To znači da će središnja banka nastaviti voditi poticajnu monetarnu politiku, pa su splasnula strahovanja od zaoštravanja te politike.

„Najvažnije su brojke veće nego što se očekivalo, no kada se pogleda ispod površine, vidi se da je rast inflacije posljedica otvaranja gospodarstva. Čini se da cijelo gospodarstvo nije pregrijano, pa su ulagači odahnuli”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki LPL Financial.

U idućem bi razdoblju, kaže, rast gospodarstva trebao usporavati, pa bi trebali popustiti i inflacijski pritisci.

U četvrtak su, pak, čelnici Europske središnje banke (ECB) s redovite sjednice poručili da će nastaviti provoditi poticajne mjere kako bi sačuvali povoljne uvjete financiranja, upozorivši da bi preuranjeno zaoštravanje monetarne politike ugrozilo oporavak od koronakrize.

U četvrtak se S&P 500 indeks probio iznad dotadašnje rekordne razine, dosegnute 7. svibnja.

Od početka godine taj je indeks na dobitku oko 12 posto, a zbog zabrinutosti u vezi inflacije, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će na kraju godine taj indeks biti samo oko 2,5 posto iznad sadašnjih razina.

I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,9 posto, na 7.134 boda, a pariški CAC 1,3 posto, na 6.600 bodova. No, frankfurtski DAX ostao je gotovo nepromijenjen, 15.693 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, na 28.948 bodova. (H)

You may also read!

wall

Na Wall Streetu novi rekordi, europske burze oštro pale

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, zahvaljujući snažnom rastu cijena

Read More...
benzin

Procjene o opskrbi podigle cijene nafte iznad 83 dolara

Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima 83 dolara budući da su procjene o nedostatnoj opskrbi pred

Read More...
turizam

Hrvati na putovanja potrošili 2,6 mlrd eura

Stanovnici Hrvatske u 2023. su na višednevna putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu potrošili gotovo 2,2 milijarde eura, a na

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design