Nova pravila o informiranju potrošača o nezapakiranoj hrani

In Potrošači
pravilna_prehrana_vjezbanje

Ministarstvo poljoprivrede je u srijedu na svojim internetskim stranicama objavilo da je s ciljem bolje zaštite i informiranosti potrošača izradilo izmjene i dopune Pravilnika o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrani, objavljenog u Narodnim novinama 29. svibnja.

Izmjene u odnosu na postojeći pravilnik iz 2014., uvedene su radi bolje informiranosti potrošača pružajući im dodatne informacije na nepretpakiranoj hrani.

Tako će potrošači u rashladnim vitrinama u mesnicama moći pročitati podatak o zemlji podrijetla za svinjsko, ovčje, kozje i meso peradi odnosno informaciju u kojoj je zemlji životinja uzgojena i zaklana, što je do sada bila obveza samo za goveđe meso.

Pravila prakse poštenog informiranja sada su jasno propisana i za nezapakiranu hranu tako da informacije moraju biti točne, jasne i lako razumljive potrošaču i ne smiju biti obmanjujuće glede karakteristika hrane, podrijetla, prirode, načina proizvodnje itd.

Tako se hrani ne smiju pripisivati učinci ili svojstva koja ta hrana nema poput primjerice da proizvod liječi. Neće se smjeti ni ukazivati na posebne karakteristike neke hrane kada u stvarnosti sva slična hrana ima te karakteristike, navodi se.

Propisana je i obveza da u slučaju hrane koja se na zahtjev potrošača pakira na prodajnom mjestu i hrane koja je pretpakirana za izravnu prodaju, najmanje informacije o tvarima i proizvodima koji izazivaju alergije ili intolerancije, “upotrijebiti do” datum i nazivu hrane, gdje je primjenjivo, moraju biti dostupne potrošaču i u trenutku isporuke, a ne samo na prodajnom mjestu.

Obvezna primjena odredbi Pravilnika je od 6. lipnja, osim odredbe o obveznom označavanju zemlje podrijetla ili mjesta podrijetla svježeg, rashlađenog i smrznutog svinjskog, ovčjeg i kozjeg mesa te mesa peradi i odredbe da hrana koja se pakira na prodajnom mjestu i hrana koja je pretpakirana za izravnu prodaju, mora biti označena i u trenutku isporuke s najmanje informacijama o tvarima i proizvodima koji izazivaju alergije ili intolerancije, “upotrijebiti do“ datumom i nazivom hrane.

Za njih je predviđeno prijelazno razdoblje do 1. siječnja 2021. kako bi subjekti u poslovanju s hranom, odgovorni za informacije o nepretpakiranoj hrani, uskladili svoje poslovanje s novim zahtjevima, navode iz Ministarstva.

Napominju i kako je u skladu s izmjenama Pravilnika revidiran postojeći Vodič za informiranje potrošača o nepretpakiranoj hrani. (H)

You may also read!

tomislav-rados

Akademija kibernetičke sigurnosti HGK: Hrvatske tvrtke nedovoljno otporne na kibernetičke prijetnje

Svakih 14 sekundi u svijetu dogodi se ozbiljan kibernetički napad pa ne čudi da kibernetička sigurnost postaje kritični aspekt

Read More...
plenkovic i bernarda

U Varaždinskim Toplicama otvoren hotel Bernarda vrijedan više od 8 milijuna eura

U Varaždinskim Toplicama u subotu je otvoren Hotel Bernarda vlasnice poznate poduzetnice Bernarde Cecelja, a čemu je prisustvovao i

Read More...
wallstreet

Svjetske burze nestabilne, no Nasdaq dosegnuo rekordnu razinu

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo nesigurno jer se čini da središnje banke u svijetu neće smanjiti kamate

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design