Nove rekordne razine američkih i europskih burzi

In Financije i gospodarstvo
wallstreet

Na Wall Streetu i europskim burzama protekloga tjedna cijene dionica dosegnule su nove rekordne razine, zahvaljujući solidnim korporativnim zarada i ublaženim strahovima investitora od inflacije.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 0,8 posto, na 35.515 bodova, a S&P 500 za 0,7 posto, na 4.468 bodova, čime su oba indeksa dosegnula nove rekordne razine. Istodobno, Nasdaq indeks oslabio je 0,1 posto, na 14.822 boda.

Rast cijena dionica podupiru zvjezdani rezultati poslovanja kompanija u drugom kvartalu. Dosad je 90 posto kompanija čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu izvijestilo o rezultatima, a otprilike 88 posto njih premašilo je svojom zaradom procjene analitičara.

Ujedno, rast cijena podupire i zeleno svjetlo američkog Senata infrastrukturnom planu ulaganja vrijednom 1.200 milijardi, pa su najviše su porasle cijene dionica kompanija povezanih s gospodarskim uzletom, poput energetskih, građevinskih i industrijskih.

Također, splasnula su strahovanja investitora od inflacije, jer je najnoviji podatak signalizirao je da je inflacija u SAD-u vjerojatno već dosegnula vrhunac.

Američko ministarstvo rada u srijedu je objavilo dugo očekivani podatak o inflaciji u SAD-u u srpnju, koji je pokazao rast potrošačkih cijena za 0,5 posto u odnosu na lipanj, što je najniža mjesečna stopa rasta cijena u zadnjih 15 mjeseci. Na godišnjoj razini, pak, stopa inflacije iznosila je 5,4 posto, isto kao i u lipnju.

Investitori su proteklih mjeseci pozorno pratili jačanje inflatornih pritisaka, zabrinuti da bi kontinuirani rast cijena mogao prisiliti Fed na zaoštravanje ultra-popustljive monetarne politike i prije nego su predviđali. Za nove smjernice sada čekaju godišnji sastanak guvernera Feda u Jackson Holeu krajem mjeseca, u potrazi za signalima kad središnja banka planira početi zaoštravati monetarnu politiku.

Na europskim burzama cijene dionica porasle su prošloga tjedna četvrti tjedan zaredom, dosegnuvši nove rekordne razine. STOXX 600 na rekordnih je 476,16 bodova, ojačavši 10. trgovinski dan zaredom, što je najduže razdbolje njegova rasta jo od prosinca 2006. godine.

Frankfurtski DAX porastao je 1,4 posto, na 15.977 bodova, a tijekom trgovanja u petak premašio je po prvi put u povijesti i 16.000 bodova.

Pariški CAC u plusu je 1,12 posto, na 6.896 bodova – najvišoj razini u zadnjih gotovo 21 godinu, a londonski FTSE indeks ojačao je za 1,3 posto, na 7.218 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks protekloga tjedna ojačao 0,56 posto, na 27.820 bodova. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design