Novo izvješće Svjetske banke istražuje digitalne opcije kojima Europa raspolaže da bi osnažila konkurentnost, uključenost i konvergenciju

In Bankarstvo
bank

Digitalne tehnologije mijenjaju ekonomske mogućnosti, a taj se trend ubrzava kako poduzeća i radnici odgovaraju na pandemiju virusa COVID-19. Potencijal porasta produktivnosti i širenja mogućnosti za mala poduzeća ili poduzeća u slabije razvijenim područjima je stvaran.

Ali prema izvješću Europa 4.0: Hvatanje u koštac s digitalnom dilemom, objavljenom danas, on nije u potpunosti prepoznat. Dokazi pokazuju da postoji napetost između prisutnosti regije u digitalnom prostoru i izgradnje živahnog digitalnog gospodarstva koje je od koristi većem broju ljudi. Europska poduzeća najkonkurentnija su u tehnologijama čije su koristi uglavnom koncentrirane u većim poduzećima i postojećim proizvodnim centrima, dok su tehnologije s najvećim potencijalom za uključivanje one u kojima europska poduzeća pokazuju manju konkurentnost.

“Europa je globalni lider u nizu operativnih tehnologija, poput pametne robotike i 3D tiska. Ali kaska u području transakcijske tehnologije, poput internetske maloprodaje i dijeljenja prijevoza, te informacijske tehnologije, poput računalstva u oblaku i društvenih medija. U izvješću Europa 4.0 navodi se da Europa može iskoristiti prilike te tehnologiju upotrijebiti kako bi učinila više za zemlje koje pokušavaju postići bolju tržišnu uključenost, konkurentnost i konvergenciju”, izjavila je Gallina A. Vincelette, direktorica za države članice Europske unije u Svjetskoj banci.

Međutim, unatoč svojim prednostima u operativnoj tehnologiji, Europa se i u ovom području suočava s izazovima, među ostalim i s činjenicom da ove tehnologije imaju tendenciju poticati geografsku koncentraciju. Isto tako, malim poduzećima može biti otežano tržišno natjecanje ako nemaju pristup skupim naprednim tehnologijama.

“Poticanje korištenja digitalnih platformi može potaknuti otvaranje radnih mjesta”, rekla je Vincelette. Izvješće pokazuje da su gotovo dvije trećine poduzeća u EU koje su uvele digitalne platforme u svoje poslovanje doživjele porast zapošljavanja u posljednje tri godine. Te koristi postale su još izraženije tijekom pandemije, uz veće oslanjanje na tehnologiju i uz rad od kuće kojim se smanjuju operativni troškovi te povećavaju konkurentnost i tržišna uključenost. U kontekstu pandemije, digitalna povezivost postala je temeljno javno dobro te preduvjet za poslovni i operativni kontinuitet.

Iako se u izvješću navodi da transakcijske tehnologije imaju najveći potencijal u poticanju tržišne uključenosti i geografske konvergencije u regiji, tek svako treće malo i srednje poduzeće u Europi koristi te platforme, a tek nekolicina njih globalno je konkurentna.

Informacijske tehnologije isto tako mogu potaknuti bolju tržišnu uključenost dokidanjem razlika u produktivnosti radne snage između velikih i malih poduzeća budući da ove tehnologije nesrazmjerno koriste malim poduzećima zahvaljujući malom fiksnom trošku instalacije hardvera te nepostojanju avansnog kapitalnog troška. Međutim, tradicionalne informacijske tehnologije nisu omogućile veću geografsku konvergenciju u Europi.

Prema izvješću, Europa može napredovati u provedbi svog digitalnog plana prihvaćanjem novih tehnologija koje mogu istodobno potaknuti gospodarsku konkurentnost, tržišnu uključenost te geografsku konvergenciju. Reforme i ulaganja koja su usmjerena na širenje tržišta, utvrđivanje načina komercijalnog korištenja podataka te na lakše prihvaćanje tehnologije pomoći će Europi u postizanju njezinog trostrukog digitalnog cilja, a da pritom ne dovede u pitanje svoje društvene vrijednosti. Dovršenje jedinstvenog digitalnog tržišta i dokidanje jaza u infrastrukturi, vještinama i logistici može doprinijeti širenju tržišta, dok rješavanje izazova vezanih uz umjetnu inteligenciju na načine koji su u skladu s prioritetima zaštite privatnosti podataka može pomoći u boljem komercijalnom korištenju podataka.

Naposljetku, ulaganja u granične inovacije, potpora istraživanju i razvoju te inicijative jačanja kapaciteta mogu pomoći malim poduzećima te poduzećima u regijama koje zaostaju u bržem prihvaćanju tehnologije.

Poveznica na sam izvještaj:
https://www.worldbank.org/en/region/eca/publication/addressing-europes-digital-dilemma

You may also read!

tomislav-rados

Akademija kibernetičke sigurnosti HGK: Hrvatske tvrtke nedovoljno otporne na kibernetičke prijetnje

Svakih 14 sekundi u svijetu dogodi se ozbiljan kibernetički napad pa ne čudi da kibernetička sigurnost postaje kritični aspekt

Read More...
plenkovic i bernarda

U Varaždinskim Toplicama otvoren hotel Bernarda vrijedan više od 8 milijuna eura

U Varaždinskim Toplicama u subotu je otvoren Hotel Bernarda vlasnice poznate poduzetnice Bernarde Cecelja, a čemu je prisustvovao i

Read More...
wallstreet

Svjetske burze nestabilne, no Nasdaq dosegnuo rekordnu razinu

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo nesigurno jer se čini da središnje banke u svijetu neće smanjiti kamate

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design