Očekuje se mirno trgovanje, u fokusu turističke dionice

In Financije i gospodarstvo
burza

Na Zagrebačkoj burzi na početku tjedna očekuju se tek blage oscilacije Crobexa uz skroman promet, jer je sezona godišnjih odmora na vrhuncu i nema važnijih korporativnih vijesti, dok bi u fokusu investitora mogle biti turističke dionice.

Svi analitičari koji su sudjelovali u anketi Hine očekuju danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks prošli je tjedan ojačao 0,59 posto, na 1,959 bodova, a Crobex10 za 0,63 posto, na 1.205 bodova.

Među sektorskim indeksima, najviše je na dobitku bio turistički, koji je porastao 1,7 posto, dok je najviše pao građevinski, za 2,6 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je gotovo 20 milijuna kuna, što je otprilike 9 milijuna manje nego tjedan dana ranije, no i tjedan je bio skraćeni zbog praznika u četvrtak.

“Prošli tjedan vladalo je pozitivno ozračje, pri čemu su u fokusu prije svega bile turističke dionice s obzirom na dosadašnji tijek sezone. Ionako skromna likvidnost u tjednu ranije, protekloga tjedna dodatno je oslabila, pa je prosječno dnevno protrgovano oko 5 milijuna kuna. Vjerojatno je na to utjecao praznik u četvrtak i njegovo spajanje s vikendom”, kaže Magdalena Bašić, starija analitičarka tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

U ovome tjednu Bašić ne očekuje veće oscilacije indeksa, s obzirom da je sezona godišnjih odmora te da nedostaje važnijih korportivnih vijesti koje bi potaknule tržište.

“U fokusu investitora vjerojatno će i biti turističke dionice i daljnji tijek sezone, a pratit će se i vijesti o širenju delta soja koronavirusa”, rekla je Bašić.

Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica HPB-a, s nešto više od tri milijuna kuna prometa. Cijena joj je skočila 5,4 posto, na 585 kuna.

Po likvidnosti slijedila je dionica Valamar Rivijere, kojom je ostvareno 2,34 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 3,83 posto, na 29,8 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Atlantske plovidbe, kojom je ostvareno 1,9 milijuna kuna prometa, a cijena joj se spustila 3,33 posto, na 406 kuna.

Najveća dobitnica bila je dionica Instituta IGH, sa skokom cijene za 13 posto, na 113 kune.

S druge strane, najviše je pala cijena dionice Varteksa, za 12,5 posto, na 94 kune.

Na domaćem tržištu kapitala protekloga tjedna trgovalo se sa 59 dionica, pri čemu je cijena njih 25 porasla, 21 pala, a 13 stagnirala.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 0,8 posto, na 35.208 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,9 posto, na 4.436 bodova, a Nasdaq indeks 1,1 posto, na 14.835 bodova.

“Cijene dionica na globalnim burzama dosegnule su nove rekordne razine, zahvaljujući boljim od očekivanja rezultatima kompanija i dobrim makroekonomskim pokazateljima, pa su vijesti o širenju delta soja virusa pale u drugi plan”, navodi Bašić.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pa je STOXX 600 skočio više od 1,5 posto i dosegnuo rekordnu razinu. (H)

You may also read!

Predstavnici PBZ-a i Yellow Submarinea

PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine

Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent

Read More...
marija-sculac

Digitalna transformacija i pametna rješenja za grad po mjeri čovjeka

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika

Read More...
Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design