Odjel za pedijatriju zadarske bolnice dobio suvremeni EEG uređaj

In DOP
Donacija OB Zadar_PBZ

PBZ Grupa donirala je Općoj bolnici Zadar 301.112 kuna u sklopu programa “Praćenje djece s neurorizicima” Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. Donirana sredstva omogućila su nabavku suvremenog EEG uređaja za Odjel za pedijatriju zadarske bolnice. Ova donacija dio je projekta “Činim dobro svaki dan”, kojim je u posljednjih devet godina prikupljeno više od devet i pol milijuna kuna namijenjenih dobrobiti djece i mladih u Hrvatskoj.

Projekt „Praćenje djece s neurorizicima“ pokrenulo je Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske 2007. godine. Djeca s neurorizicima su djeca čije majke su imale različite komplikacije u trudnoći, porodu ili djeca koja su imala komplikacije neposredno poslije rođenja, a radi se o oko 10% novorođenčadi, od čega je oko 3% visokoneurorizične djece. Na razini Hrvatske to znači da se svake godine potencijalno rađa oko četiri tisuće neurorizične djece, odnosno oko 1.000 visokoneurorizične djece. Kod takve djece postoji opasnost od razvoja cerebralne paralize, mentalne retardacije, poremećaja u govoru, motorici, koncentraciji i učenju, a pravovremena dijagnostika i habilitacija mogu spriječiti razvoj bolesti.

Donirani EEG uređaj koristit će Neuropedijatrijska ambulanta Odjela za pedijatriju zadarske bolnice, u kojoj se vrši dijagnostika neuroloških bolesti i stanja kao što su perinatalna oštećenja mozga, neurorazvojni poremećaji, epilepsije i epileptički sindromi dječje dobi i drugo. “Zahvaljujući donaciji PBZ Grupe i projektu “Praćenje djece s neurorizicima“ Ministarstva zdravstva nakon petnaest godina ostvarili smo kupnju novog EEG uređaja koji će poboljšati dijagnostiku, praćenje i liječenje neurorizične djece, kao i sve djece s konvulzijama i epilepsijom u našoj županiji. Donirani EEG uređaj sadrži stacionarni EEG sustav s video kamerom za nadzor pacijenta. Ima mogućnost dugotrajnog snimanja moždane funkcije i polisomnografsko snimanje, te odvojene dvije stanice za očitavanje i analizu EEG-a. Rano otkrivanje poteškoća u razvoju i uključenje u habilitacijski tretman može spriječiti razvoj bolesti ili barem možemo postići najveći mogući potencijal kod neurorizičnog djeteta. Stoga, iskreno zahvaljujem PBZ Grupi na ovoj vrijednoj donaciji”, istaknula je prim. Sanja Delin, dr.med. s Odjela za pedijatriju Opće bolnice Zadar.

U zadarskoj se bolnici intenzivno multidisciplinarno prati razvoj neurorizične djece u okviru programa rane intervencije. Od ukupno 15.501 djece rođene u posljednjih 10 godina na području zadarske županije, bolnica je u program praćenja neurorizične djece uključila oko 1.600 neurorizične djece. Samo prošle godine, tijekom koje je u zadarskoj bolnici rođeno 1.556 djece, bilo je 155 neurorizične djece, među kojima je u posebno osjetljivu skupinu izdvojeno 113 prematurusa, tj. nedonoščadi rođenih prije 37 tjedana gestacije. O važnosti novog EEG uređaja govori i podatak da je samo tijekom prošle godine u neurološkim ambulantama Odjela za pedijatriju pregledano oko 3.300 djece, napravljeno više od 2.200 EEG snimanja, od čega je bilo oko 500 neurorizične djece.

“Drago mi je da smo danas u Zadru, u njegovoj Općoj bolnici s plemenitom svrhom uručenja novog EEG uređaja koji će omogućiti bolje liječenje najmlađih pacijenata s područja cijele Zadarske županije. Društveno odgovorno poslovanje temeljno je načelo poslovanja PBZ Grupe, što smo potvrdili brojnim donacijama i humanitarnim aktivnostima. Među njima se posebno ističe naš humanitarni projekt “Činim dobro svaki dan” i American Express kartica sa srcem, koje smo kreirali kako bismo dugoročno i kontinuirano, iz dana u dan, pomagali djeci i mladima diljem Hrvatske. Ispunjava nas zadovoljstvom da smo putem ovog projekta skupili 9,5 milijuna kuna te do sada realizirali 30 donacija bolnicama i domovima socijalne skrbi diljem Hrvatske, omogućivši im kupnju raznih suvremenih medicinskih uređaja i opreme kako bi unaprijedili zdravstvenu i socijalnu skrbi djeci i mladima u Hrvatskoj”, istaknuo je Mislav Blažić, predsjednik Uprave PBZ Carda.

Svečanom uručenju donacije prisustvovali su brojni ugledni uzvanici: Božidar Longin, zadarski župan; Branko Dukić, dr.med., zadarski gradonačelnik; Željko Čulina, dr.med., ravnatelj OB Zadar; Edi Karuc, dr. med., zamjenik ravnatelja OB Zadar; Mislav Blažić, predsjednik Uprave PBZ Carda; Jasmina Friganović Huljev, dr.med., voditeljica Odjela za pedijatriju; prim. Sanja Delin, dr.med.; John Knezović, izvršni direktor Odnosa s javnošću i marketinga PBZ-a te brojni drugi.

You may also read!

wall

Svjetske burze porasle, inflacija u SAD-u popušta

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle jer inflacija u SAD-u popušta, pa se očekuje da će

Read More...
nekretnine

Poduzetnici Zagrebačke županije sa 632,1 milijunom eura neto dobiti

Poduzetnici Zagrebačke županije u 2023. su ostvarili konsolidiranu neto dobit od 632,1 milijun eura, što je rast od 63,7

Read More...
Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design