Održan sastanak s otkupljivačima voća i povrća u dolini Neretve

In Regionalni razvoj
voce

Vučković: Velika vrijednost se uzgaja u Neretvi i mandarina je važna za hrvatsko voćarstvo

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom i suradnicima održala je u ponedjeljak, 20. rujna 2021. godine sastanak s predstavnicima otkupljivača voća i povrća u dolini Neretve na temu otkupa mandarina u 2021. godini. Sastanku su nazočili i predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir i glavni državni inspektor Andrija Mikulić sa suradnicima.

Glavna tema sastanka bila je primjena novog Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. Proizvođači i otkupljivači pozvani su temeljem Zakona da ugovorom urede sve pojedinosti poslovnog odnosa, a s ciljem da taj posao bude održiv i da se niti jedna strana u njemu ne osjeća prikraćenom za bilo koje svoje pravo.

Mandarina je izuzetno važna kultura za cjelokupno hrvatsko voćarstvo te se na relativno maloj površini doline Neretve uzgaja velika vrijednost, gotovo cjelokupna proizvodnja hrvatske mandarine odvija se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Imamo sluha za sve sektorske probleme i brojne tržišne poremećaje koji su, nažalost, izuzetno učestali u posljednje dvije godine, a čemu svjedoči čak 20 programa potpore različitim sektorima. Iznos potpore u vrijednosti od 26 milijuna kuna usmjeren je u posljednje dvije godine direktno i isključivo za proizvođače mandarina, uz sve druge mjere koje su stavljene na raspolaganje“, istaknula je ministrica Vučković te još jednom pozvala proizvođače na udruživanje u cilju postizanja njihovog snažnijeg nastupa na tržištu te podizanja konkurentnosti i otpornosti proizvodnje.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u razdoblju od 2010. do 2020. godine prosječno je godišnje u intenzivnoj proizvodnji proizvedeno 45.245 t mandarina na ukupnoj prosječnoj površini od 1.984 ha, uz prosječan godišnji prinos od 23t/ha. U promatranom desetogodišnjem razdoblju, količinski i vrijednosno godišnje se ostvaruje pozitivna vanjskotrgovinska bilanca za mandarinu, pri čemu je u 2020. godini izvezeno 24.545.483 kg te vrijednost od 11,6 milijuna eura, uz uvoz 5.409.588 kg i vrijednost od 4,3 milijuna eura.

You may also read!

Predstavnici PBZ-a i Yellow Submarinea

PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine

Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent

Read More...
marija-sculac

Digitalna transformacija i pametna rješenja za grad po mjeri čovjeka

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika

Read More...
Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design