Održano Vijeće ministara poljoprivrede u Bruxellesu

In Konferencije / savjetovanja
Bruxelles

U Bruxellesu je dana 23. siječnja 2024. održano prvo Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva pod belgijskim predsjedanjem na kojem je hrvatsko izaslanstvo predvodila ministrica Marija Vučković.

Nakon tradicionalnog predstavljanja programa rada i prioriteta belgijskog šestomjesečnog predsjedanja Vijećem, ministri su razmijenili mišljenja o poljoprivrednim pitanjima povezanim s trgovinom. Osim informacija Europske komisije o statusu pregovora o sporazumima o slobodnoj trgovini s trećim zemljama i trgovinskoj razmjeni s najvažnijim partnerima u području poljoprivrede, ministri su razmijenili mišljenja i o budućnosti trgovinskih odnosa s Ukrajinom. Europska komisija iskazala je namjeru produljenja Autonomnim trgovinskih mjera za Ukrajinu za još godinu dana, a prijedlog akta namjerava usvojiti u narednim danima.

Po pitanju trgovinskih sporazuma ministrica Vučković je podsjetila kako je održiva trgovina ugrađena u Europski zeleni plan te je pritom naglasila kako je potrebno voditi računa o pravednosti i ravnopravnom položaju europskih poljoprivrednika, pogotovo u svjetlu tekućih pregovora, ali i nedavno sklopljenih sporazuma.

Ponovila je hrvatsku neupitnu solidarnost s Ukrajinom i nužnost pronalaska zajedničkog rješenja kako bi ukrajinski poljoprivredni proizvodi došli na svoja tradicionalna tržišta u trećim zemljama jer se pritisak osjeća i u Hrvatskoj, ponajprije proizvoda ratarstva, šećera i mesa peradi. Pozvala je na pronalaženje modela pomoći domaćim poljoprivrednim proizvođačima kako bi se lakše nosili s posljedicama tržišnih i drugih poremećaja.

U ostatku rasprave, Hrvatska se pridružila zahtjevu Češke vezano uz pravilnu provedbu sustava za nadzor površina (AMS) koji je u prvoj godini primjene proizveo nerazmjerno povećanje administrativnog opterećenja u vidu povećane potrebe za kontrolama površina na terenu. Ministri su pozvali na pojednostavljenje i izradu bolje metodologije, a tražili su i da Komisija 2023. godinu smatra probnom godinom odnosno da pogreške proizašle iz primjene sustava nemaju financijske posljedice za države članice.

Ministri su po prvi puta razmijenili mišljenja o Strateškom dijalogu o budućnosti poljoprivrede u EU koji je predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen najavila u svom govoru o stanju Unije u rujnu prošle godine. Dijalog će formalno započeti u četvrtak 25. siječnja 2024., a prvo izvješće o smjeru rasprava očekuje se u rujnu.

Ministri su istaknuli da je u Dijalog potrebno uključiti širok krug dionika, a da bi okosnica rasprava trebale biti uloga poljoprivrednika u zelenoj i digitalnoj tranziciji korištenjem inovacija i novih tehnologija proizvodnje, uz osiguravanje primjerenog dohotka i konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača. Poticanje generacijske obnove, dostatni izvori financiranja kao i holistički pristup razvoju ruralnih sredina navedeni su kao glavni preduvjeti napretka.

Europska komisija predstavila je i prijedlog okvira za monitoring šuma koji je dio Nove strategije EU-a za šume do 2030.

You may also read!

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...
Podravka odabrana kao preferirani kupac Belja, Vupika i PIK-a Vinkovci

Podravka odabrana kao preferirani kupac Belja, Vupika i PIK-a Vinkovci

Podravka je pozvana u finalizaciju pregovora o kupnji poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe kao preferirani partner. Sukladno tome, Podravka i

Read More...
Fortenova grupa

Fortenova grupa Podravku izabrala kao strateškog partnera za pregovaranje uvjeta kupoprodaje Poslovnog područja poljoprivreda

Nakon procjene obvezujućih ponuda koje su pristigle tijekom ispitivanja interesa u procesu prodaje društava Poslovnog područja poljoprivreda, Fortenova grupa

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design