Oštar pad godišnje dobiti H&M-a

In Vijesti iz svijeta
h&m

Švedski lanac trgovina odjećom H&M izvijestio je u petak o velikom padu godišnje dobiti, upozorivši da pandemija pogađa prodaju i u prvim mjesecima nove poslovne godine.

U 12-mjesečnom razdoblju zaključno sa studenim 2020. dobit nakon financijskih stavki pala je zbog protupandemijskih mjera na 2,05 milijardi švedskih kruna (245,29 milijuna dolara). U godini ranije iznosila je 17,4 milijarde kruna.

Dobit nakon poreza potonula je na 1,24 milijarde kruna. U godini ranije iznosila je 13,4 milijarde kruna.

Neto prihodi bili su za petinu manji nego u prethodnoj poslovnoj godini i iznosili su 187 milijardi kruna. Iskazani u lokalnim valutama, smanjeni su 18 posto.

Prihode je pogodila pandemija koronavirusa, posebno u drugom tromjesečju kada je zatvoreno bilo približno 80 posto H&M-ovih trgovina, ističe se u izvješću.

U četvrtom poslovnom tromjesečju dobit nakon financijskih stavki smanjena je za trećinu, na 3,67 milijardi kruna. Njezin je pad blaži no što se očekivalo zahvaljujući opsežnom rezanju troškova. Neto prihodi smanjeni su 15 posto, na 52,5 milijardi kruna. Iskazani u lokalnim valutama, smanjeni su 10 posto.

Snažan oporavak na početku tromjesečja znatno je usporio drugi val pandemije koji je rezultirao novim opsežnim ograničenjima i zatvaranjem, ističu u kompaniji, dodajući da su u tom razdoblju zatvorili nekih 20 posto trgovina. I prvo tromjesečje nove poslovne godine protječe u znaku pandemije i mjera njezina suzbijanja.

“Stalna ograničenja, zajedno s privremenim zatvaranjem brojnih trgovina, imat će značajan negativni utjecaj na prvo tromjesečje”, rekla je izvršna direktorica Helena Helmersson.

U prva dva mjeseca prvog poslovnog tromjesečja, od prosinca do 27. siječenja, prodaja je pala 23 posto. U tom je razdoblju H&M privremeno zatvorio trećinu od ukupno 5.000 trgovina. (H)

You may also read!

tomislav-rados

Akademija kibernetičke sigurnosti HGK: Hrvatske tvrtke nedovoljno otporne na kibernetičke prijetnje

Svakih 14 sekundi u svijetu dogodi se ozbiljan kibernetički napad pa ne čudi da kibernetička sigurnost postaje kritični aspekt

Read More...
plenkovic i bernarda

U Varaždinskim Toplicama otvoren hotel Bernarda vrijedan više od 8 milijuna eura

U Varaždinskim Toplicama u subotu je otvoren Hotel Bernarda vlasnice poznate poduzetnice Bernarde Cecelja, a čemu je prisustvovao i

Read More...
wallstreet

Svjetske burze nestabilne, no Nasdaq dosegnuo rekordnu razinu

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo nesigurno jer se čini da središnje banke u svijetu neće smanjiti kamate

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design