Besplatni obrazovni program Akademija Raise the Bar, namijenjen konobarima, baristima i barmenima, ulazi u svoj dvanaesti ciklus, a prijave su otvorene do 31. kolovoza. Program je namijenjen svima koji imaju najmanje godinu dana radnog iskustva u ugostiteljstvu, neovisno o njihovu obrazovanju ili trenutačnom radnom statusu. Prijave se podnose putem mrežnog obrasca na stranici www.raisethebaradria.com/akademija/.
Akademija polaznicima nudi priliku za usvajanje znanja i vještina koje prate suvremene ugostiteljske trendove, a edukaciju vode priznati stručnjaci iz različitih područja industrije. Teorijski dio programa obuhvaća predavanja Dominika Bečvardija, glavnog predavača te barmena i suvlasnika bara Peaches & Cream, Vedrana Gulina, vlasnika restorana SOI Fusion, sommeliera Marka Rundeka, direktora i vlasnika Zmajske pivovare Andreja Čapke, stručnjaka za kavu Tomislava Košutića te Karla Purića, barista i vlasnika pržionice kave Four Wheel Coffee Roasters.
„Na akademiju sam došla sa ciljem da naučim više o pićima i ugostiteljstvu, a dobila sam to i još puno više. Definitivno mi je bila jedna od najboljih odluka Akademiji posvetiti vrijeme i energiju i mogu reći da, ako ljudi stvarno ovo žele i ulože trud, jako brzo mogu dogurati i dalje nego što očekuju. Akademija je odličan sljedeći korak za svakoga tko želi postići više u ugostiteljstvu“, izjavila je polaznica Akademije Jannet Slavić, danas barmenica splitskog Strings Bara, jednog od tri bara u Hrvatskoj koji su ove godine uključeni na listu 50 Best Discovery.
Kandidate za program odabrat će stručni tim Coca-Cole HBC Adria i članovi tima Raise the Bar Adria, a odabrani polaznici će teorijski dio programa pohađati u obrazovnom centru Coca-Cole u Zagrebu od listopada do prosinca 2025. godine. Po završetku teorijske nastave, slijedi praktični dio koji se održava u odabranim barovima i restoranima diljem Hrvatske.
Akademiju Raise the Bar karakterizira pristup obrazovanju koji potiče promišljanje svakog segmenta ugostiteljskog posla i njeguje kreativnost. Polaznici stječu znanje o opremi, sastojcima i procesima te ovladavaju suvremenim tehnikama koje im omogućuju inovativan pristup radu i osobni razvoj unutar struke.
Više od 100 konobara, barista i barmena do sada je završilo program, a mnogi od njih danas rade u renomiranim ugostiteljskim objektima u Hrvatskoj, uključujući restorane s Michelinovom zvjezdicom Noel i Dubravkin put, hostel Swanky Mint, Peaches & Cream bar i Roots Bar u Zagrebu te Bar Sistema u Splitu.
Akademija je dio strateške platforme Raise the Bar Adria kojom Coca-Cola HBC Adria od 2019. godine doprinosi unapređenju kvalitete obrazovanja i razvoja kompetencija u sektoru ugostiteljstva i turizma. U okviru platforme provode se i program stipendiranja za kuhare i slastičare te obrazovni program Raise the Bar Youth, namijenjen učenicima završnih razreda ugostiteljskih i turističkih škola.