Philip Morris i Altria pregovaraju o spajanju ‘teškom’ 200 milijardi dolara

In Strateški savezi
altria

Duhanski divovi Philip Morris International i Altria potvrdili su da pregovaraju o ponovom spajanju u uvjetima pada prodaje cigareta širom svijeta, pišu britanski mediji.

Altria je izdvojila Philip Morris u zasebnu kompaniju 2008. godine koja ju je u međuvremenu nadrasla po tržišnoj kapitalizaciji i obujmu poslovanja, dosegnuvši vrijednost od oko 120 milijardi dolara. Tržišna kapitalizacija Altrije iznosi oko 88 milijardi dolara.

To znači da bi njihovim spajanjem nastao gigant duhanske industrije čija bi tržišna kapitalizacija premašila 200 milijardi dolara. navodi BBC. I Altria i Philip Morris International proizvode Marlboro koji drži čelnu poziciju na ljestvici najpopularnijih brendova cigareta u svijetu.

Proteklih je godina Altria počela ulagati i u kompanije izvan matičnog sektora, kupujući udjele u proizvođačima vina, piva i kanabisa. Philip Morris je pak u travnju pribavio dozvolu američkih vlasti za plasman na američko tržište uređaja za grijanje duhana IQOS.

Analitičari smatraju da su se dvije kompanije odlučile ponovo povezati zbog pada prodaje cigareta. Prošle je godine prema istraživačkoj grupi Cowen prodaja cigareta u svijetu pala 4,5 posto.

“S obzirom na poremećaje u svijetu duhanskih proizvoda ponovo spajanje moglo bi im donijeti određene prednosti”, ističe analitičar Bernsteina Callum Elliott. Predloženo spajanje moraju prvo odobriti dioničari i nadležni regulatori. (H)

You may also read!

wall

Svjetske burze skočile na rekordne razine

Na najvećim svjetskim burzama prošloga su tjedna indeksi dosegnuli rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica

Read More...
Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu

Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu?

U organizaciji ZIRS Učilišta – ustanove za obrazovanje odraslih i Znanstveno-stručnog časopisa „Sigurnost“, u Zagrebu će se 28. ožujka

Read More...
Habijan

Ministar Habijan najavio smanjenje parafiskalnih nameta

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u petak je u Krapini ponovio kako će se u sklopu novog

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design