Počela berba grožđa u Varaždinskoj županiji

In Korisno
berba

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak rekao je da je proizvodnja vina sve značajnija i kvalitetnija gostujući na 3. županijskoj berbi koja se održala u nedjelju u vinogradima Vinarije Šafran gdje je ubrao prvi grozd.

Ubravši prvi grozd, župan Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec otvorili su sezonu berbe u varaždinskom kraju.

Domaćin ovogodišnje Županijske berbe bio je Stjepan Šafran, vlasnik Vinarije Šafran koja godišnje proizvede oko 70 do 100 tisuća litara vina, a na nedavnoj izložbi Decanter World Wine Awards 2021 u Londonu sa svojim je vinima osvojio dvije medalje.

Župan Stričak istaknuo je kako iduće godine očekuje još bolji rezultat varaždinskih vinara koji su na Decanter izložbi osvojili čak 34 medalje.

„Na području Varaždinske županije postoji oko 1700 vinograda upisanih u Vinski registar Republike Hrvatske, a godišnje se proizvede oko osam tisuća hektolitara vina”, rekao je župan i istaknuo kako su proizvodnja vina u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske tradicija i običaj.

Zamjenica župana Silvija Zagorec kazala je kako su ponosni na vinogradare koji cijele godine mukotrpno rade, a vjeruje da će im se taj trud isplatiti.

Uz njih, berbi su prisustvovali saborski zastupnici Siniša Jenkač i Nadica Dreven Budinski, predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini te brojni drugi gosti.

Svjestan važnosti poljoprivredne proizvodnje, saborski zastupnik Jenkač naglasio je kako su vinarstvo i voćarstvo budućnost čitavog varaždinskog kraja. Kao član Odbora za poljoprivredu, istaknuo je da se i dalje namjerava zalagati za vinogradare, a prije svega za komasaciju poljoprivrednih parcela. (H)

You may also read!

Predstavnici PBZ-a i Yellow Submarinea

PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine

Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent

Read More...
marija-sculac

Digitalna transformacija i pametna rješenja za grad po mjeri čovjeka

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika

Read More...
Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design