Portugal s više od osam milijuna stranih gostiju u prvoj polovini 2023.

In Iz svijeta
turizam

Dolasci stranih turista u prvih šest ovogodišnjih mjeseci u Portugal premašili su brojku od osam milijuna, što je najbolje prvo polugodište od početka prikupljanja tih podataka, pokazale su u ponedjeljak službene statistike.

Prema podacima državnog instituta za statistiku INE, gotovo 8,2 milijuna stranih gostiju odsjelo je u portugalskim hotelima u razdoblju od siječnja do lipnja, nasuprot njih 6,3 milijuna prije godinu dana i 7,4 milijuna u prvih šest mjeseci 2019. godine, inače rekordne godine za portugalski turizam prije nego što je pandemija covida-19 zakočila globalna putovanja u 2020. godini.

Strani su turisti u Portugalu u prvih šest mjeseci ostvarili više od 24 milijuna noćenja.

Turizam je ključni pokretač portugalskog gospodarstva, a činio je gotovo 15 posto njegova bruto domaćeg proizvoda (BDP) prije pandemije, podsjeća Reuters.

Gosti iz Britanije, njih više od milijun, činili su najveći udio u ukupnim dolascima stranih turista u prvom polugodištu 2023., a slijede gosti iz Španjolske i Sjedinjenih Država.

Kada se u statistiku uključe i domaći turisti, komercijalni je turistički sektor u prvih šest mjeseci zabilježio 13,6 milijuna gostiju te 34 milijuna noćenja, a ukupni su prihodi porasli za 32 posto na godišnjoj razini, na 2,5 milijardi eura, objavio je statistički ured.

U zasebnom izvješću, INE je objavio da je broj putnika koji su putovali kroz portugalske zračne luke u prvih šest mjeseci skočio za gotovo 30 posto na godišnjoj razini i porastao za 12 posto u usporedbi s prvom polovinom 2019. godine.

Prema Međunarodnom udruženju za zračni promet (IATA), međunarodna putovanja ove su godine dosegla oko 90 posto pretpandemijske razine, a oporavak su predvodili turisti u južnu Europu. (H)

You may also read!

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Pregovarački timovi na čelu s gospodinom Mirkom Habijancem, predsjednikom HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG), i gospođom Jasenkom Vukšić,

Read More...
Rimac Nevere

Prvi hrvatski kupac preuzeo isporuku Rimac Nevere

Cijenjeni neurokirurg dr. Branko Škovrlj koji živi u New Jerseyju postao je ponosni vlasnik hiperautomobila s hrvatskim potpisom. Rimac Nevera

Read More...
Aleksandra Grigić

Hrvatski duhani, dio BAT grupacije u novu proizvodnu sezonu idu s povećanjem proizvodnje duhana, interes proizvođača je velik

Nešto više od mjesec dana do kraja ugovaranja nove proizvodne sezone, Hrvatski duhani, dio BAT grupe, imaju ugovoreno 16

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design