Prodaja gramofonskih ploča u Britaniji na najvišoj razini od 1990.

In Vijesti iz svijeta
engleska

Prodaja gramofonskih ploča u Velikoj Britaniji dosegnula je ove godine najvišu razinu od 1990., a ponovo su među ljubiteljima glazbe popularne i kasete, potvrđujući revival tržišta fizičkih nosača zvuka.

Prodaja vinila porasla je šesnaestu godinu zaredom, i to za 11,7 posto, citira BBC podatke udruge British Phonographic Industry (BPI).

Na prvom je mjestu ljestvice po broju prodanih ploča Taylor Swift s albumom 1989 (Taylor’s Version), a na drugom su Rolling Stones s Hackney Diamondsima.

Prodaja kaseta premašila je granicu od 100 tisuća četvrtu godinu zaredom.

Više od četiri petine snimljene glazbe preslušava se streamingom dok su vinil ‘oživjeli’ ljubitelji glazbe koji žele izgraditi vlastitu fonoteku ili jednostavno, kako kažu, traže bolju kvalitetu zvuka.

Pomogla mu je i popularnost neovisnih prodavaonica ploča i ‘povratak u život’ specijaliziranog lanca HMV (His Master’s Voice) koji je u studenom, nakon četverogodišnje stanke, ponovno otvorio glavnu trgovinu u londonskoj ulici Oxford.

Na ljestvici najprodavanijih vinil albuma dominirala su nova izdanja, a među top 10 probili su se još Ed Sheeran, Lewis Capaldi i Lanae Del Rey.

U skupini ‘klasika’ i reizdanja visoka su mjesta zauzeli Rumors Fleetwood Maca i The Dark Side of the Moon Pink Floyda (Live at Wembley 1974.).

Prodaja kazeta također ponovno raste dok je pad prodaje CD-ova blaži nego u prethodnim godinama, ističu u udruzi.

„Veliki povratak fizičkih nosača zvuka na čelu s vinilom naglašava otpornost britanskog glazbenog tržišta u razdoblju kontinuirano rekordnih razina streaminga”, rekla je šefica BPI-ja Jo Twist u osvrtu na ovu godinu.

„Prodaja longplejki raste već 16 godina, ali ohrabruje stabilizacija potražnje za CD-ima i ‘zaljubljivanje’ novih generacija fanova glazbe u kasete”, istaknula je Twist. (H)

You may also read!

Dinko Lucić predsjednik Uprave PBZ-a i Zlatko Dalić

Izbornik Dalić i dalje brend ambasador PBZ Grupe i Premium Visa kartica

Zlatko Dalić i PBZ Grupa vjerno jedni uz druge. Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i predsjednik Uprave Privredne banke

Read More...
wallstreet

Na Wall Streetu novi rekordi, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, što se ponajviše zahvaljuje

Read More...
nafta

Cijene nafte iznad 83 dolara, u fokusu OPEC+

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 83 dolara pod utjecajem špekulacija da će vodeći proizvođači

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design