Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u veljači pale za 0,8 posto

In Statistika
industrija

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u veljači su usporile pad na godišnjoj razini te su ukupno bile za 0,8 posto niže u odnosu na isti mjesec prethodne godine, dok su na mjesečnoj razini porasle za 1,4 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Trend pada proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na godišnjoj razini prisutan je od ožujka 2020. godine, kada je zabilježen pad od 2,7 posto u odnosu na ožujak 2019. godine. Pad u veljači ove godine od 0,8 posto ujedno je i najmanji u tih proteklih 11 mjeseci, dok je pak najveći pad ukupnih proizvođačkih cijena statistika registrirala u lanjskom svibnju, za 6,6 posto na godišnjoj razini.

Po podacima DZS-a, na inozemnom su tržištu proizvođačke cijene industrije na mjesečnoj razini bile više za 1,3 posto, dok su na godišnjoj razini pale za 2,1 posto.

Na domaćem tržištu su proizvođačke cijene u veljači ove godine u odnosu na siječanj porasle za 1,4 posto, a u odnosu na veljaču 2020. godine su bile više za 0,2 posto.

Promatrano po glavnim industrijskim grupacijama (GIG), u veljači su u usporedbi sa siječnjem najviše porasle proizvođačke cijene energije, za 5,1 posto. Slijede intermedijarni proizvodi s rastom od 0,7 posto, kapitalni proizvodi s 0,2 posto, dok su za po 0,1 posto porasle cijene kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju te trajnih proizvoda za široku potrošnju.

Na godišnjoj razini proizvođačke cijene kapitalnih proizvoda su porasle za 1,2 posto, intermedijarnih proizvoda za 1,1 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,4 posto. Proizvođačke cijene energije su pak smanjene za 4,9 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,3 posto.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u veljači su u odnosu na prethodni mjesec proizvođačke cijene porasle u rudarstvu i vađenju, za 11 posto, te u prerađivačkoj industriji, za 1,3 posto.

Istodobno su pale cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, za 0,1 posto, dok su u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša zadržale stabilnost.

Na godišnjoj se razini bilježi rast cijena u rudarstvu i vađenju, za 56,4 posto, te u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša, za 0,6 posto.

U prerađivačkoj industriji proizvođačke su cijene na godišnjoj razini pale za 2,1 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 1,9 posto. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design