Globalna trgovina uslugama ubrzala na kraju 2020.

In Vijesti iz svijeta
wto

Globalna trgovina uslugama ubrzala je krajem 2020. godine, izvijestila je Svjetska trgovinska organizacija (WTO), ali rast bi u prva tri mjeseca 2021. mogao usporiti zbog opetovanog uvođenja mjera suzbijanja zaraze covidom 19.

WTO-ov barometar trgovine uslugama iznosio je na kraju prosinca 2020. godine rekordnih 104,7 bodova i bio je viši za 9,1 bod nego na kraju rujna. Prije godinu dana, na početku pandemije, iznosio je 91,2 boda, podsjetio je WTO. Vrijednost od 100 bodova signalizira rast u skladu s trendom u proteklom razdoblju.

„Čini se da je svjetska trgovina uslugama u fazi oporavka (…) Međutim, kontinuirana slabost u pojedinim sektorima i neravnomjerna raspodjela cjepiva protiv covida 19 bude sumnju da oporavak možda neće biti dugog vijeka”, priopćio je WTO.

Indeksi menadžera nabave, kontejnerskog prijevoza tereta, građevinarstva i financijskih usluga redom signaliziraju rast trgovine iznad trenda u proteklom razdoblju.

Utjecaj novog vala pandemije očitovao se pak u tvrdokornoj slabosti sektora zračnog prijevoza i padu sektora IT usluga, koji su prouzročile američke mjere.

“Zamah se možda neće nastaviti u prvom tromjesečju 2021. budući da mjere zatvaranja kojima se suzbija širenje zaraze u drugom valu covida 19 i dalje pritišću zaposlenost u velikim gospodarstvima”, ističu u WTO-u. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design