Promet u morskim lukama porastao 55,7 posto

In Iz zemlje
turizam

U hrvatskim morskim lukama u drugom tromjesečju ove godine ukrcano je i iskrcano gotovo 8,5 milijuna putnika, što je rast od 55,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na trajektima i putničkim brodovima u drugom je tromjesečju prevezeno 8,2 milijuna putnika, što je rast od 50,8 posto.

Porast putnika ostvaren je u svim većim lukama kao i u međunarodnom prometu. Na brodove se ukrcalo i iskrcalo 32,5 posto više osobnih vozila i 127,7 posto više autobusa u usporedbi s istim tromjesečjem 2021., pokazuju podaci DZS-a.

Od ukupnog broja putnika u morskim lukama 255 tisuća iskrcano je s brodova za kružna putovanja te su, među ostalim, obišli luke Dubrovnik, Split i Zadar, navode statističari.

Ističu kako je, s obzirom na to da je u drugom tromjesečju 2021. bilo samo 12 tisuća putnika na brodovima za kružna putovanja, nakon tog razdoblja primjetan povratak brodova za kružna putovanja u hrvatske morske luke.

Prema pojedinim lukama na hrvatskom Jadranu najviše je putnika u drugom tromjesečju imala morska luka Split, 1,2 milijuna, što je 67,4 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je na drugom mjestu luka Dubrovnik sa 701,2 tisuće putnika ili 259,2 posto više.

Podaci o prometu robe pokazuju da je ukupan promet robe u drugom tromjesečju iznosio 7,1 milijun tona, što je rast od 14,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a takav rast u DZS-u objašnjavaju porastom prometa suhe rasute robe, za 42,1 posto (s udjelom u ukupnom prometu robe od 33 posto), te porastom tona robe u kontejnerima, za 22,1 posto (s udjelom u ukupnom prometu robe od 14 posto).

S druge strane, promet tekućeg tereta je (s udjelom u ukupnom prometu robe od 40 posto) pao za 11,7 posto.

Od pet luka koje ostvaruju 90 posto ukupnog prometa robe u morskim lukama, porast je u drugom tromjesečju ostvaren u lukama Ploče (55,5 posto), Rijeka (19,4 posto), Bakar (2,4 posto) i Split (41,7 posto).

Rast prometa putnika i robe u prvom polugodištu

Podaci DZS-a pokazuju da je u prvom polugodištu ove godine u usporedbi s istim razdobljem lani ukupan broj prispjelih brodova u morske luke porastao je za 13,4 posto, ukupan promet putnika za 45,9 posto, a ukupan promet robe za 9,7 posto.

Tako je u prvih šest mjeseci u morske luke došlo 139.884 brodova, broj putnika je iznosio 11,4 milijuna, a promet robe je iznosio 12,3 milijuna tona. (H)

You may also read!

tomislav-rados

Akademija kibernetičke sigurnosti HGK: Hrvatske tvrtke nedovoljno otporne na kibernetičke prijetnje

Svakih 14 sekundi u svijetu dogodi se ozbiljan kibernetički napad pa ne čudi da kibernetička sigurnost postaje kritični aspekt

Read More...
plenkovic i bernarda

U Varaždinskim Toplicama otvoren hotel Bernarda vrijedan više od 8 milijuna eura

U Varaždinskim Toplicama u subotu je otvoren Hotel Bernarda vlasnice poznate poduzetnice Bernarde Cecelja, a čemu je prisustvovao i

Read More...
wallstreet

Svjetske burze nestabilne, no Nasdaq dosegnuo rekordnu razinu

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo nesigurno jer se čini da središnje banke u svijetu neće smanjiti kamate

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design