Proširuje se povećanje plaća iz Kolektivnog ugovora ugostiteljstva na sve radnike i ugostitelje u RH

In Zaposlenost / plaće
konobar

Od prvog lipnja 2019. godine povećanje minimalnih bruto plaća od 5% koje su ugovorili socijalni partneri u turizmu za temeljna ugostiteljska zanimanja proširuje se na sve poslodavce i radnike u RH u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Rezultat je to Odluke o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstva (KUU) koja je objavljena 3. svibnja 2019., a koju je donijelo Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava.

„Bolji radni uvjeti i povećanje standarda zaposlenika preduvjeti su borbe protiv rada na crno i odljeva kvalitetnih i stručnih ljudi. HUP će i dalje intenzivno raditi na poboljšanju poslovne klime i nadležnim ministarstvima kontinuirano predlagati rješenja za poticanje gospodarskog rasta u Hrvatskoj. Donošenje odluka o proširenoj primjeni granskih kolektivnih ugovora, koji kao takvi u realnom sektoru jedino egzistiraju za ugostiteljstvo i graditeljstvo, za HUP je dodatno priznanje kvaliteti socijalnog dijaloga te potvrda važnosti uloge HUP-Udruge ugostiteljstva i turizma u zastupanju interesa članova koji imaju mogućnost kroz aktivnosti HUP-a izravno se uključiti u pregovore i dogovoriti napredna rješenja u uređenju radnih odnosa u svom sektoru.“– izjavio je tim povodom Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

HUP- Udruga ugostiteljstva i turizma je zajedno s granskim sindikatima u novom postupku proširenja primjene kolektivnih ugovora postavila okvir za uređenje plaća i radnih odnosa s ciljem postizanja ujednačenih i viših standarda poslovanja u sektoru ugostiteljstva te s ciljem suzbijanja nelojalne konkurencije ugovorila sljedeće izmjene u uređenju najnižih osnovnih bruto plaća u ugostiteljskoj djelatnosti, na način da se mijenja članak 30. stavak 4. KUU i minimalne plaće će iznositi:

Minimalna osnovna plaća BRUTO u kn

I JEDNOSTAVNI POSLOVI
Pokazuje osnovno znanje. Potrebne osnovne vještine za obavljanje jednostavnih rutinskih poslova. npr: kao što su poslovi sobarice, nosača prtljage, i drugi slični poslovi 3.750,00

II MANJE ZAHTJEVNI POSLOVI
Pokazuje i koristi osnovno znanje na određenom području, koristi vještine za obavljanje zadataka. Pomoću jednostavnih sredstava za rad obavlja manje složene poslove. npr: kao što su poslovi pomoćnog konobara, pomoćnog kuhara, pomoćnog recepcionara, pomoćnog slastičara i drugi slični poslovi 4.100,00

III ZAHTJEVNIJI POSLOVI
Primjenjuje znanje na određenom području, preuzima odgovornost za izvršenje zadataka uz ograničenu samostalnost u radu. npr:kao što su poslovi konobara, kuhar, slastičara, recepcionara i drugi slični poslovi 4.950,00

Odluka o proširenju primjene Dodatka I Kolektivnog ugovora ugostiteljstva rezultat je dugogodišnjeg kvalitetnog dijaloga socijalnih partnera i uvažavanja sektorskog dijaloga od strane Ministarstva rada. Naime, u ožujku 2018. HUP-Udruga ugostiteljstva i turizma i Sindikat turizma i usluga Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije sklopili su Kolektivni ugovor ugostiteljstva koji je, među ostalim, donio značajnija povećanja najnižih osnovnih plaća za sva tipična ugostiteljska zanimanja (10 %). Kroz Dodatak I Kolektivnog ugovora ugostiteljstva ugovorene su izmjene na tragu tržišnih kretanja, potreba i trendova u ugostiteljskoj djelatnosti te su dodatno povećane minimalne plaće za 5 %, odnosno 9 % za razred I koliko iznosi nova minimalna plaća RH.

Povodom daljnjeg povećanja najnižih plaća u ugostiteljstvu s ciljem ujednačavanja uvjeta poslovanja predsjednik HUP Udruge ugostiteljstva i turizma, Željko Kukurin je izjavio: “Turistički sektor suočava se s nizom izazova a ljudski potencijali jedan su od najvećih. Cijela industrija se trudi kontinuirano unaprjeđivati uvjete rada za naše zaposlenike kako bi osigurali konkurentne uvjete u odnosu na zemlje u okruženju. Proširenje predmetnih izmjena Kolektivnog ugovora ugostiteljstva još je jedan korak u tom smjeru. Granski sindikati važan su partner na tom putu i zato mi je drago da s njima postižemo konsenzus oko važnih pitanja i zajedno unapređujemo sektor u kojem radimo.“

„Proširenjem primjene Dodatka I Kolektivnog ugovora ugostiteljstva kojim smo ugovorili veće plaće poboljšat će se položaj ugostiteljskih radnika radi motiviranja kvalitetne stručne radne snage na zapošljavanje u ugostiteljstvu u Republici Hrvatskoj i sprječavanja daljnjeg iseljavanja te unaprijediti učinkovitost sektora. Ugovoreni novi iznosi najniže bruto osnovne plaće za tipična radna mjesta u ugostiteljskoj djelatnosti u iznosu od 4.950,00 kn za poslove konobara, kuhara, slastičara, recepcionara itd. predstavlja minimalnu osnovnu plaću na koju se dodatno obračunavaju dodaci za noćni rad, rad nedjeljom i blagdanom te prekovremeni rad prema kolektivnim ugovorom definiranim iznosima“, izjavila je Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske istaknuo je: „U cilju očuvanja stabilnosti radnih mjesta i daljnjeg razvoja turističkog sektora nužno je ukinuti visoka porezna i parafiskalna opterećenja rada te osigurati primjenu Kolektivnog ugovora za ugostiteljstvo, uz istovremenu promociju ugostiteljskih zanimanja i reformu strukovnog obrazovanja. Od države očekujemo podršku našim naporima kroz osiguranje stabilnog poslovnog okruženja te kontrolu isplate plaća utvrđenih Kolektivnim ugovorom ugostiteljstva za domaće i strane ugostiteljske radnike u Hrvatskoj. Time će se spriječiti nelojalna konkurencija i sve njene štetne posljedice na radnike, poslodavce i državni proračun, kao i osigurati zakonite uplate poreza i doprinosa koje će se pozitivno odraziti na punjenje državnog proračuna, a time na sadašnji i budući materijalni položaj radnika, što je od najvećeg interesa poslodavaca i sindikata.“

Institut proširene primjene pritom je za ugostitelje poduzetnike posebno važan jer, s obzirom na različiti intenzitet poslovanja i specifičnost dnevnog i tjednog rasporeda radnog vremena, bez istoga ne bi imali mogućnost korištenja preraspodjele u maksimalnom trajanju – 60 sati unutar 6 mjeseci i mogućnost korištenja skraćenog dnevnog odmora od 8 sati, ukoliko nisu članovi HUP-a ili nemaju sklopljen kućni kolektivni ugovor.

Za socijalne partnere u sektoru turizma slijede kolektivni pregovori o usklađenju sadržaja granskog ugovora s novim potrebama i trendovima u ugostiteljskoj djelatnosti. Stoga i ova odluka predstavlja dodatnu odgovornost za sindikate i HUP, kao jedinu reprezentativnu udrugu poslodavaca, da i u novim kolektivnim pregovorima sa socijalnim partnerima zastupa interese poslodavaca i postigne potrebna unaprjeđenja i usklađenje uvjeta zapošljavanja i rada kako bi se zadržala stabilnost granskog uređenja radnih

You may also read!

Tonći Glavina

Hotelski sektor ulazi u sljedeću sezonu s optimizmom, a za jačanje konkurentnosti ključno je potaknuti veća ulaganja u nove kapacitete koja osiguravaju veću dodanu vrijednost i održivost hrvatskog turizma

Hotelski sektor izuzetno je zadovoljan ostvarenim rezultatima ove turističke godine i visokom popunjenošću te optimistično gleda na sljedeću sezonu,

Read More...
Od izvora do mora 2024_Ranko Šuvar CROPIX_3

Obilježen završetak ovogodišnjeg izdanja projekta ‘Od izvora do mora’

Simboličnom sadnjom na lokaciji Turističko-edukativni centar Novo Čiče u Velikoj Gorici, obilježen je završetak ovogodišnjeg izdanja projekta Od izvora

Read More...
Svega oko 15 posto hrvatskih tvrtki izvozi, ali one zapošljavaju 51posto privatnog sektora

Svega oko 15 posto hrvatskih tvrtki izvozi, ali one zapošljavaju 51 posto privatnog sektora

U Hrvatskoj samo oko 15 posto poduzeća izvozi, a istovremeno ta baza poduzeća zapošljava više od polovice svih radnika

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design