Prošli tjedan fiskaliziran osam posto veći iznos nego u istom razdoblju 2020.

In Financije i gospodarstvo
fiskal

U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli tjedan je vrijednost fiskaliziranih računa povećana za 16 posto u odnosu na usporedivi tjedan 2021., a za osam posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, pokazuju podaci Porezne uprave objavljeni u ponedjeljak.

U razdoblju od 17. do 23. siječnja u svim je djelatnostima ukupna vrijednost fiskaliziranih računa dosegnula 3,3 milijarde kuna, što je za 450,8 milijuna ili 16 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Istovremeno, broj izdanih računa porastao je za 20 posto, na 37,6 milijuna.

Za sedam posto skočio je broj računa u najvažnijoj djelatnosti u sustavu fiskalizacije – trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala, pri čemu im je vrijednost bila veća za osam posto. Prošli je tjedan u trgovini tako fiskalizirano 23,5 milijuna računa, čiji je ukupni iznos dosegnuo 2,3 milijarde kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu odnosno djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane fiskaliziranih računa je bilo 341 posto više, njih 4,8 milijuna, a njihova vrijednost porasla je za 219 posto, na 216,9 milijuna kuna.

Podsjetimo, od kraja studenoga 2020., pa tako i u siječnju 2021. godine, na snazi su, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, bile strože mjere, koje su uz ostalo uključivale i potpunu obustavu rada kafića.

U objavi Porezne uprave dana je i usporedba prošloga tjedna ove godine s istim, tada još pretpandemijskim razdobljem 2020. godine, a ti podaci pokazuju da je ukupno izdano četiri posto manje računa, no vrijednost im je bila veća za osam posto.

Pritom je za jedan posto porasla vrijednost računa u trgovini, dok je broj računa bio veći za devet posto. U ugostiteljstvu i turizmu pak, prošli tjedan u odnosu na isti tjedan 2020. godine, broj računa pao je za 21 posto, a iznos im je smanjen za osam posto.

Vrijednost fiskaliziranih računa na tjednoj razini manja za četiri posto

Statistika Porezne uprave na tjednoj razini, u razdoblju od 17. do 23. siječnja 2022. u odnosu na tjedan od 10. do 16. siječnja ove godine, pokazuje da je ukupno u sustavu fiskalizacije zabilježeno smanjenje broja računa za tri posto, uz pad njihove vrijednosti za četiri posto.

Za istovjetnih četiri posto pala je i vrijednost računa u trgovini, uz pad njihova broja za dva posto. Za dva posto bio je manji broj računa i u ugostiteljstvu i turizmu, a njihov iznos za jedan posto.

Od 22. veljače 2021. do 23. siječnja 2022. vrijednost računa veća za 39,4 milijarde kuna

Prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj zabilježen je 25. veljače 2020. godine pa poreznici iznose i kumulativne podatke od 22. veljače 2021. do 23. siječnja 2022. u odnosu na razdoblje 24. veljače 2020. do 24. siječnja 2021. godine, prema kojima je u recentnijem razdoblju broj i vrijednost fiskaliziranih računa bila veća za po 25 posto.

Tako je u svim djelatnostima u razdoblju od 22. veljače 2021. do 23. siječnja 2022. fiskalizirano ukupno 2,1 milijardu računa, ukupnog iznosa 194,6 milijardi kuna, čime je vrijednost fiskaliziranih računa na godišnjoj razini veća za 39,4 milijarde kuna.

Pritom je u trgovini broj računa porastao za 22 posto, na njih 1,3 milijarde, a vrijednost im je rasla za 16 posto, na 130 milijardi kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu je fiskalizirano 283,5 milijuna računa, što je na godišnjoj razini porast za 29 posto, a njihova vrijednost je skočila za 83 posto, na 25,2 milijarde kuna.

Usporedba s istim razdobljem prije koronakrize, pokazuje da je broj fiskaliziranih računa smanjen za šest posto, dok je njihov iznos porastao za pet posto.

U trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala u razdoblju od 22. veljače 2021. do 23. siječnja 2022. u odnosu na 25. veljače 2019. do 26. siječnja 2020. godine broj fiskaliziranih računa je ostao isti, a njihova je vrijednost porasla za sedam posto.

Ugostiteljstvo i turizam, pak, u odnosu na pretpandemijsko razdoblje zabilježili su 28 posto manji broj računa i šest posto manji iznos tih računa. (H)

You may also read!

mjerenje

Međunarodni dan mjeriteljstva od ove godine na UNESCO-voj listi

Hrvatsko mjeriteljsko društvo (HMD) obilježilo je danas u Zagrebu Međunarodni dan mjeriteljstva pod motom „Mjerimo danas za održivo sutra“

Read More...
dm active beauty

Matea Ferboković iz Kršana postala je dm active beauty milijunašica

U utorak 21. svibnja, u Labinu, dobitnici nagradne igre dm active beauty milijunaš Matei Ferboković dm je uručio milijun

Read More...
Kako poboljšati korporativno upravljanje u RH

Stručnjaci odgovorili na goruće pitanje kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj

U Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“. Sudionici panela

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design