U prvom polugodištu 22 posto više dolazaka i 23 posto više noćenja

In Iz zemlje
plaža

U Hrvatskoj je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci ostvareno 22 posto više turističkih dolazaka i 23 posto više noćenja u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pokazuju podaci sustava za prijavu gostiju eVisitor koje je u ponedjeljak objavilo Ministarstvo turizma.

Prema podacima eVisitora, koji sadrže turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), tijekom prvih šest mjeseci u Hrvatskoj je ostvareno 5,7 milijuna dolazaka i 22,9 milijuna noćenja. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine riječ je o porastima u dolascima za 22 posto te u noćenjima za 23 posto.

Strani turisti su ostvarili 4,8 milijuna dolazaka i 20 milijuna noćenja, što je i u dolascima i noćenjima porast za 24 posto, a poraste bilježe i domaći turisti s rastom od 14 posto u dolascima i 20 posto u noćenjima.

Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke (4,9 milijuna), Austrije (2,2 milijuna), Slovenije (gotovo dva milijuna), Ujedinjene Kraljevine (1,3 milijuna) i Poljske (1,1 milijun).

Najviše noćenja u prvoj polovici godine ostvareno je u Istri (6,8 milijuna), na Kvarneru (3,9 milijuna) i u Splitsko-dalmatinskoj županiji (3,9 milijuna).

Slijede Dubrovačko-neretvanska, Zadarska i Šibensko-kninska županija te Zagreb.

Gledajući po destinacijama, najviše je noćenja ostvareno u Dubrovniku, Rovinju, Poreču, Zagrebu i Splitu.

Od ukupnog broja noćenja u prvih šest mjeseci najviše ih je ostvareno u hotelima (8,72 milijuna), objektima u domaćinstvu (5,48 milijuna) te kampovima (4,24 milijuna), dok je u nautičkom charteru ostvareno više od 890 tisuća noćenja.

“Rezultati turističkog prometa u prvih šest mjeseci ove godine potvrda su da Hrvatska postaje cjelogodišnja destinacija”, ocjenjuje ministar turizma Garri Cappelli.

Dodaje da, osim na tradicionalnim tržištima poput Njemačke, Austrije i Slovenije, hrvatski turizam odlične rezultate ostvaruje na tržištima poput Velike Britanije, Poljske i Sjedinjenih Američkih Država gdje je ostvaren rast od preko 30 posto. Veliki doprinos tim rezultatima svakako su dale brojne nove zračne linije, kaže Cappelli.

“Vjerujem da će se odlični trendovi nastaviti i u ostatku godine i da će se time dati još jedan dodatni zamah razvoju turizma i cjelokupnog hrvatskog gospodarstva“, ističe Cappelli.

Visoki porasti i u lipnju

Visoke poraste fizičkih turističkih pokazatelja Hrvatska bilježi i u samom lipnju, kada je, po podacima eVisitora, ostvareno 2,7 milijuna dolazaka i 13,5 milijuna noćenja.

U usporedbi s lipnjem prošle godine riječ je o porastu u dolascima od 32 posto, dok je u noćenjima zabilježen porast od 33 posto, ističu iz Ministarstva turizma.

Od ukupnog broja dolazaka i noćenja u lipnju, strani turisti su ostvarili 2,4 milijuna dolazaka i 13 milijuna noćenja, čime su na godišnjoj razini zabilježili poraste za po 34 posto, dok domaći turisti bilježe poraste od 18 posto u dolascima i 28 posto u noćenjima.

Najviše noćenja ostvarili turisti iz Njemačke (3,45 milijuna), Austrije (1,24 milijuna), Slovenije (1,18 milijuna), Češke (795 tisuća) i Poljske (789 tisuća).

U lipnju je najviše noćenja ostvareno u Istri (4,26 milijuna), na Kvarneru (2,49 milijuna) i u Splitsko-dalmatinskoj županiji (2,39 milijuna).

Prihodi od turizma u prvom kvartalu u porastu 2,3 posto

Ministarstvo turizma u današnjem priopćenju prenosi i podatke Hrvatske narodne banke prema kojima su prihodi od turizma u prva tri ovogodišnja mjeseca iznosili 395,9 milijuna eura, što je 2,3 posto ili devet milijuna eura više nego u istom razdoblju prošle godine.

“S obzirom na investicije koje se planiraju ove godine u hotelski sektor i u dodatne sadržaje, ali i s obzirom na dosadašnje rezultate turističkog prometa vjerujem da će se još značajniji rast prihoda ostvariti u ostatku godine te da ćemo se time još više približite našem cilju od 14 milijardi eura prihoda u turizmu do 2020. godine”, naglašava ministar Cappelli. (H)

You may also read!

Wall street

Svjetske burze pale, inflacija u SAD-u ne popušta

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer će zbog povišene inflacije kamate u SAD-u ostati povišene

Read More...
biam

Uspješno završeni sajmovi BIAM&ZAVARIVANJE

Nakon četiri dana uspješno su završeni bienalni poslovni sajmovi BIAM - 27. međunarodni sajam alatnih strojeva i alata i

Read More...
vito

Promicanje zdravlja na radu – primjeri dobre prakse

Udio ljudi između 15 i 64 godina u Hrvatskoj koji je radno aktivan je među najmanjima u EU. Jedan

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design