Rasterećenje gospodarstva, radni odnosi, EU fondovi – prioritet poslodavaca

In Konferencije / savjetovanja
milanovic

Poslodavce zanimaju tri prioriteta: rasterećenje gospodarstva, radni odnosi odnosno kako zadržati i privući talente te što bolja iskorištenost EU fondova, istaknuo je u ponedjeljak predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Mihael Furjan na HUP-ovom danu poduzetnika.

Podsjetio je kako HUP prije godinu i pol nije predložio smanjenje poreza na dobit ni poreza na dividendu već smanjenje poreza na rad.

“Mislimo da će to donijeti veći raspoloživ dohodak zaposlenima koji će imati veću mogućnost potrošnje i u konačnici će doći do veće ekonomske aktivnosti i iz manjih poreznih stopa većih prihoda države u budućnosti”, kazao je.

Ponovio je kako poslodavce muči i nedostatak radnika te žele naći načina kako privući i zadržati radnike. Ponovio je kako Hrvatskoj treba prilagodljiviji i moderniji zakon od radu.

Glavna direktorica HUP-a Irena Weber je naglasila važnost suradnje, zajedništva i konstruktivnog dijaloga među socijalnim partnerima.

Kazala je kako će Vlada biti uspješna ako je uspješno gospodarstvo, a s druge strane uspješno gospodarstvo može biti ako je uspješna Vlada.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović je podsjetio na mjere kojima je Vlada pomogla gospodarstvu i građanima te najavio daljnju potporu.

Milanović: Nije u redu preko noći ukidati prirez

Na konferenciji je sudjelovao i predsjednik Republike Zoran Milanović koji je, govoreći o ekonomiji i poduzetništvu u zadnjih 30 godina pa do danas, rekao kako se moraju razbiti neke zablude.

“Mislim da moramo razbiti neke zablude jer se na kraju uvijek sve svodi na to”, rekao je Milanović navodeći kako je uvijek lakše prihvatiti novu ideju nego se odreći i otarasiti stare, pogotovo ako je riječ o lošoj navici.

“Ljudi, narodi, države i ekonomije žive po navikama, a mi smo se na neke stvari navikli. Mi smo uslužna ekonomija koja se odrekla klasične proizvodnje s obzirom da je ima sve manje u Hrvatskoj. Međutim, mi smo i dalje na začelju u utrci za što veći profit. Ako se nešto ne promijeni ostat ćemo osuđeni na prosječnost i male profite jer su uloge odavno podijeljene u ovoj igri”, naglasio je.

Govoreći o konkurentnosti hrvatskog gospodarstva kazao je kako je ono u nekim aspektima profitabilno, međutim, godinama se ništa bitno nije mijenjalo što se tiče strateških pomaka u odnosu na konkurenciju.

Vezano uz najavljenu poreznu reformu kazao je kako mjera ukidanja prireza preko noći nije u redu.

“Mjera ukidanja prireza preko noći, prek plota, tek tako. Reći: ‘Ukida se prirez pa se ti braco snađi s milijardu kuna u Zagrebu ili ne znam koliko u Rijeci i Splitu’. To sa stajališta sportske etike nije fer play, a da ne govorimo o mogućim političkim motivima”, istaknuo je Milanović.

Novinari su Weber i Furjana pitali što poslodavci očekuju od porezne reforme. Weber je kazala kako ovaj tjedan očekuju vidjeti detalje.

“Ono što smo nekoliko puta naglašavali i predlagali je da je potrebno snažnije rasterećenje rada, između ostalog povećanje osobnog odbitka, smanjenje niže porezne stope i primjena više porezne stope na višim razinama dohotka”, rekla je.

Bitno je, kako je navela, povećati najniža primanja te srednja i viša primanja, jer se na tim razinama plaće nalaze najobrazovaniji, najambiciozniji, najmotiviraniji zaposlenici. Tu pričamo o liječnicima, inženjerima, djelatnicima u ICT sektoru, onim zaposlenicima koji rade u industrijama najveće dodane vrijednosti. To je važno kako bi se ubrzao gospodarski rast, kazala je.

Furjan je kazao kako još nisu vidjeli cjelovit prijedlog. “Mislimo da je smjer dobar sli voljeli bi vidjeti što se doista predlaže jer nam se čini da je tu još dosta puštanja balona”, rekao je.

Kazao je i kako su mišljenja da je najbolje rješenje za dugoročnu održivost mirovinskog sustava veće zapošljavanje i to je ono što je bio prijedlog HUP-a. Smatramo da svi trebaju plaćati doprinose, rekao je. (H)

You may also read!

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Vođe su zabrinuti zbog nedostatka razumijevanja, poslovne strategije te nedovoljne količine podataka i pripremljenosti za regulaciju; dok su primarni

Read More...
IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA potiče sve kupce koji posjeduju VARMFRONT prijenosni punjač od 10 000 mAh (broj modela E2038) s oznakom datuma

Read More...
Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27. srpnja na zadarskoj rivi, najavljeno

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design