Rekordne narudžbe industrijskih robota u Sjevernoj Americi u 2022.

In Vijesti iz svijeta
robotika

Tvrtke u Sjevernoj Americi sve teže pronalaze radnike i lani su naručile rekordan broj robota, prije svega za potrebe industrije električnih vozila i baterija, pokazali su podaci udruge A3.

Tvrtke, većinom iz Sjedinjenih Država, naručile su u 2022. godini nešto više od 44.100 robota, za 11 posto više nego u godini ranije, najviše otkada je Udruženje za podupiranje automatizacije A3 počelo prikupljati podatke.

Vrijednost tih strojeva iznosila je ukupno 2,38 milijardi dolara i bila je 18 posto veća nego u godini ranije, podaci su A3-a.

“Čini se da nestašica radne snage ne popušta”, zaključio je Jeff Burnstein, predsjednik A3-a, komentirajući najnovije podatke.

Mnoge tvrtke teško pronalaze radnike u trenutku kada je u SAD-u stopa nezaposlenosti najniža od davne 1969., a brzo rješenje vide u automatizaciji.

Više od polovine prošlogodišnjih narudžbi stiglo je od proizvođača automobila i njihovih dobavljača, segmenta koji dugo već predvodi u automatizaciji američkih tvornica.

Većina naručenih robota koristit će se za rukovanje materijalima, kategoriju poslova u ekspanziji koja uključuje rukovanje robom unutar tvornica i skladišta.

Čini se, ipak, da je potražnja za robotima oslabila pred kraj godine, pa se nameće pitanje koliko će snažna biti 2023. u svjetlu promjenjivih obrazaca potrošnje kućanstava i oštrog rasta kamatnih stopa kojim globalne središnje banke žele zauzdati visoku inflaciju, primjećuje Reuters.

“Četvrto tromjesečje podupirala je snažna automobilska industrija, ali pale su narudžbe iz drugih sektora”, primijetio je čelnik A3.

U nekim segmentima potražnja se vjerojatno smanjila zbog promjena u obrascima ponašanja kupaca u usporedbi s pandemijskim razdobljem, nagađa.

“Vidjeli ste da su tvrtke poput Amazona zaustavile gradnju novih skladišta, što znači da su vjerojatno otkazale ili odgodile kupnju nove automatizacije”, dodaje .

Mogući su razlog pada narudžbi robota i nagomilane zalihe u vrijeme pandemije, kako bi se izbjegli problemi u opskrbnom lancu, napominje. Proizvođači su primijetili da neki kupci naručuju više robota samo da osiguraju što im je potrebno, objašnjava. (H)

You may also read!

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Pregovarački timovi na čelu s gospodinom Mirkom Habijancem, predsjednikom HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG), i gospođom Jasenkom Vukšić,

Read More...
Rimac Nevere

Prvi hrvatski kupac preuzeo isporuku Rimac Nevere

Cijenjeni neurokirurg dr. Branko Škovrlj koji živi u New Jerseyju postao je ponosni vlasnik hiperautomobila s hrvatskim potpisom. Rimac Nevera

Read More...
Aleksandra Grigić

Hrvatski duhani, dio BAT grupacije u novu proizvodnu sezonu idu s povećanjem proizvodnje duhana, interes proizvođača je velik

Nešto više od mjesec dana do kraja ugovaranja nove proizvodne sezone, Hrvatski duhani, dio BAT grupe, imaju ugovoreno 16

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design